Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO O nouă expediție la epava Titanicului: Cercetătorii entuziasmați și întristați, în același timp, de descoperirile făcute. Cum arată azi

RMS Titanic Inc, o firmă din Georgia care deține, în mod legal, drepturile asupra epavei Titanicului veche de 112 ani, a finalizat o nouă expediție, prima din 2010. Compania a dezvăluit noi imagini de la locul epavei.

O statuie din bronz de pe Titanic, despre care s-a crezut mult timp că a fost pierdută pentru totdeauna, a fost redescoperită în timpul unei expediții recente.

Un amestec de conservare și pierdere

Expediția RMS Titanic Inc în îndepărtatul Ocean Atlantic de Nord, unde s-a scufundat Titanicul, a coincis cu ancheta Gărzii de Coastă a SUA privind implozia din iunie 2023 a submersibilui Titan deținut de o altă companie. Toate cele cinci persoane aflate la bord și-au pierdut atunci viața, inclusiv Paul-Henri Nargeolet, care a fost director de cercetare subacvatică pentru RMS Titanic.

RMS Titanic Inc. a descris rezultatele călătoriei din această vară drept un „amestec dulce-amar de conservare și pierdere”.

Statuia „Diana de Versailles” nu mai fusese văzută din 1986

Un punct cheie a fost redescoperirea statuii „Diana de Versailles”, care nu a mai fost văzută din 1986. Compania a publicat acum o imagine clară și actualizată a statuii.

VEZI GALERIA
3 imagini

Din păcate, epava continuă să se deterioreze. O secțiune semnificativă a balustradei care înconjoară puntea navei a căzut, a declarat RMS Titanic. Balustrada era încă în picioare în 2022, a declarat compania.

Epava continuă să se deterioreze

„Descoperirea statuii Dianei a fost un moment emoționant. Dar suntem întristați de pierderea balustradei iconice de la prova și de alte dovezi de degradare care nu au făcut decât să ne întărească angajamentul de a păstra moștenirea Titanicului”, a declarat Tomasina Ray, director de colecții pentru RMS Titanic, conform euronews.com.

Expediția a durat 20 de zile

Echipajul a petrecut 20 de zile la fața locului și s-a întors la Providence, Rhode Island, pe 9 august. Ei au surprins mai mult de două milioane de imagini de cea mai înaltă rezoluție realizate vreodată cu epava. De asemenea, echipa a cartografiat complet epava și câmpul de resturi folosind echipamente avansate care vor fi utilizate pentru a îmbunătăți înțelegerea sitului.

Noi informații despre tragedia submersibilului Titan

Între timp, ancheta Gărzii de Coastă privind tragedia submersibilului Titan va face obiectul unei audieri publice care va avea loc luna aceasta.

Familia lui Nargeolet a intentat un proces pentru ucidere din culpă împotriva OceanGate, operatorul submarinului Titan, care și-a suspendat de atunci activitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE