Crește pericolul unui război între India și Pakistan. Problema Kashmirului și probabilitatea unor atacuri nucleare

Crește pericolul unui război între India și Pakistan. Armata indiană va ataca Pakistanul în următoarele 36 de ore, a anunțat ministrul Informațiilor de la Islamabad, care a spus că deține „informații credibile”. India acuză Pakistanul că se află în spatele atacului de acum o săptămână, din regiunea Kașmir, în care au fost omorâți 26 de oameni.

Premierul de la New Delhi a anunțat că armata are libertatea de a răspunde atacului.

Crește pericolul unui război între India și Pakistan

India și Pakistan sunt două dintre puterile nucleare ale lumii. Acestea își revendică suveranitatea asupra Kașmirului, o regiunea care este, în prezent, împărțită între cele două țări. India a acuzat Pakistanul de sprijinirea militanților responsabili de atacul din stațiunea Pahalgam, acuzație pe care Islamabadul o neagă vehement.​

Attaullah Tarar, ministrul pakistanez al Informațiilor: „Pakistanul deține informații credibile conform cărora India intenționează să desfășoare acțiuni militare împotriva Pakistanului, în următoarele 24-36 de ore, sub pretextul unor acuzații nefondate și inventate de implicare în incidentul de la Pahalgam. Rolul asumat de India, de judecător, juriu și călău în regiune este nechibzuit și total neacceptat."

Oficialul pakistanez a avertizat India că efectele pentru întreaga regiune ar putea fi catastrofale și că va răspunde oricărei acțiuni militare. Pakistanul a făcut apel la comunitatea internațională să condamne intențiile Indiei. SUA și China îndeamnă cele două puteri nucleare să dea dovadă de reținere.

Attaullah Tarar, ministrul pakistanez al Informațiilor: „Pakistanul repetă că orice aventură militară de acest fel a Indiei va primi un răspuns sigur și decisiv. Comunitatea internațională trebuie să fie conștientă că responsabilitatea pentru escaladare, dar și pentru consecințele care decurg din aceasta revine în totalitate Indiei."

Atacul armat din 22 aprilie, din regiunea Kașmir, administrată de India, este cel mai grav din ultimii ani, care a vizat civili. India a vorbit despre un „atac terorist” și a acuzat Pakistanul că l-a sprijinit. De cealaltă parte, Islamabadul a negat orice implicare. Între timp, atacul a fost revendicat de o grupare militantă necunoscută până în prezent, care se autointitulează „Rezistența din Kașmir”.

Conflict India - Pakistan. Problema Kashmirului

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Acolo nu e liniște de foarte mult timp. De când cele două state s-au desprins de sub suveranitatea imperiului britanic, întotdeauna au existat dispute. Provincia Kashmir, care se întinde pe teritoriul celor două țări, în nordul Indiei și în nord-estul Pakistanului, nu e o zonă liniștită, au fost războaie de-a lungul vremii.

Există o așa-numită linie de control, care separă India de Pakistan. Vedem pe hartă că zoan controlată de Pakistan e cu verde, iar cea cu galben e controlată de India. Ce e punctat între ele e linia de control, unde sunt mai multe puncte de frontieră, dar interesant e că unul singur era deschis în ultima vreme. După atacul terorist din stațiunea respectivă, în care au murit 26 de oameni, între care și un copil - toți sunt indieni, mai puțin unul, care e nepalez - India a spus: iată, Pakistanul susține terorismul. De aceea, vom acționa cât se poate de rapid și în forță.

Pakistanul a negat. Faptul că acel atac a fost revendicat de o grupare necunoscută până acum, nu înseamnă că acea grupare chiar și există. Poate fi o provocare, deși nu folosește nimănui. Cele două țări, India și Pakistan, au luat în ultima vreme, de la acel atac de săprămâna trecută, măsuri destul de dure: au anulat vizele, cetățenii pakistanezi din India au fost îndemnați să plece chiar dacă mai aveau vize, s-a închis singurul punct de frontieră care putea fi trecut, Pakistanul a ordonat închiderea spațiului aerian pentru companiile aeriene din India și interzicerea totală a comerțului cu produse indiene chiar prin țări terțe.

Se trag sporadic focuri, au fost câteva nopți la rând în care cele două părți au schimbat focuri de-o parte și de alta a liniei de demarcație, dar cu arme de mic calibru. Nu e de dorit să se ajungă la un conflict mult mai amplificat, nu se va ajunge până la butonul nuclear, dar Pakistanul și India dețin arme nucleare. Nu vorbim de două țări oarecare. India, luată de departe, e pe primul loc în lume, a depășit și China la populație. Și are o armată în care a investit foarte mult în ultima vreme, a cheltuit sume imense, a cumpărat tot ce a putut, inclusiv avioane din Franța și a dotat armata cu cele mai moderne arme și mijloace.

Pakistan s-a apropiat în ultima vreme de China și nu cred că acea apropiere de doar la nivel de filatelie, de schimb de timbre. Nu. Sunt relații economice, diplomatice și militare, pentru că zona este una extrem de importantă pentru acea parte din Asia. Să nu uităm că nu departe e Tibetul, să nu uităm că în podișul Kashmir există fluviul Indus, iar Pakistanul și India au un tratat care prevede folosirea în comun a apei de către cele două țări.

Ce se întâmplă acum dacă una dintre ele blochează accesul celeilalte? Asta se discută. Măsurile acestea care să ducă la escaladare nu sunt neapărat măsuri militare. Pot fi foarte simplu un război al apei, așa cum se întâmplă și în alte părți din lume. Și atunci, ce faci? Pui în pericol existențial milioane de oameni? India, cu 1,4 milioane de oameni, se îndestulează cu apă și din Indus. Nu va fi probabil pace. Aceste declarații dinspre Islamabad, că India se pregătește să lanseze un atac pot fi și o atenționare: nu încercați să faceți ceva pentru că știm.

Nu am văzut prea multe reacții internaționale. Doar din partea Chinei, care s-a apropiat foarte mult de Pakistan în ultima vreme și a îndenat la calm. Asia e o zonă fierbinte. Marea Chinei de Sud e în vizorul Americii, de ceva vreme, așa că, măcar în partea vestică a Chinei ar trebui să fie ceva liniște ca să se poată pregăti pentru o eventuală confruntare în care să fie inclus, măcar diplomatic, și Taiwanul, insula pe care China o cere mereu înapoi. De altfel, nimeni nu spune că acea insulă nu ar aparține Chinei, ci doar are un alt sistem de guvernare.

Contează foarte mult că sunt puteri nucleare. După Războiul Rece, noi am aflat că am fost de câteva ori în pragul unui dezastru nuclear. Nu mai vorbesc de criza rachetelor din China, pentru că aceea era deja publică. Eu înțeleg că un sistem de control al armamentului nuclear nu e un sistem ca robotul de bucătărie, să aibă un buton, de unde dai mai multe sau mai puține rachete. E o scară ierarhică foarte bine pusă la punct.

Dar toate acestea sunt conduse de oameni, deciziile finale aparțin unor oameni și nu știi niciodată câtă cerebralitate e într-un om. Exclud asta, dar poate că, la un moment dat, unul din cei care dețin un buton nuclear, poate afla că una din rudele sale din Kashmir a avut de suferit sau a murit în acest conflict și, sigur că, din punct de vedere psihic, va fi afectat și poate fi predispus la o greșeală, Există acest risc.

Sunt foarte multe trepte de control până la o lansare nucleară. Dar am mai văzut probleme de-a lungul timpului. De exemplu, un sistem automat poate înțelege că o rupere a comunicațiilor înseamnă un atac nucelar și poate declanșa un atac nuclear în replică. Nu cred că se va întâmpla. Acolo, un atac nuclear ar depopula zona. Să ne amintim de Cernobîl, unde a explodat un reactor, nu a fost un atac, deși e comparabil, ca gravitate. Dar nimeni nu are interes ca acea zonă să fie depopulată. Plus că vorbeam de fuviul Indus. Iar apele sale ar fi de neconsumat, pe zeci, sute sau chiar mii de ani."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE