Cum votează românii din străinătate la alegerile prezidențiale 2025. Program de vot și unde sunt deschise secții de votare

La alegerile prezidențiale 2025 au drept de vot și românii care locuiesc în străinătate sau se află în trecere în altă țară, în zilele de vot. Pentru al doilea tur, în străinătate vor fi organizate 965 de secții de votare, iar alegătorii vor putea vota timp de trei zile: 16, 17 și 18 mai.

Candidații din finala prezidențială 2025

George Simion și Nicușor Dan sunt cei doi candidați care au intrat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025.

În primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, cei mai mulți alegători din diaspora l-au votat pe George Simion, urmat la mare distanță de Nicușor Dan:

  1. George Simion - 60,79% (587.190 voturi)
  2. Nicușor Dan - 25,61% (247.388 voturi)

Unde poți vota în străinătate la alegerile prezidențiale 2025

Alegătorii care în ziua votului se află în străinătate vot putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Vor putea vota toți cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

Alegătorii vor fi înscriși pe liste electorale suplimentare.

Lista secțiilor de votare din străinătate:

Programul de vot pentru românii din străinătate, la alegerile prezidențiale 2025

Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota: 16, 17 și 18 mai 2025, pentru al doilea tur. O schimbare față de precedentele alegeri: în ultima zi de vot, românii din străinătate nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. Autoritățile române au luat această decizie pentru a evita eventualele încercări de a influența votul în țările unde votul continua după închiderea urnelor în România (de exemplu, SUA sau Canada).

  • vineri 16 mai 2025: votul începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.
  • sâmbătă 17 mai 2025: votul începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.
  • duminică 18 mai 2025: votul începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00 pentru alegătorii care sunt pe meridianul la est de România sau la ora României 21:00, la vest de România.

Duminică, 18 mai, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 - 21:00, orele locale ale țării în care se află secția, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile de votare se vor închide la ora 21:00 ora României. Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore.

Astfel:

  • Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria - urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).
  • Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal - urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);
  • Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay - votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;
  • Canada (Dieppe) - votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);
  • Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) - alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);
  • Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) - votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);
  • Canada (Calgary, Edmonton) - votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);
  • SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) - secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).

Documente necesare pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale 2025

Românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidențiale cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Cum arată buletinul de vot în străinătate la alegerile prezidențiale 2025

Procedura de vot pentru românii din străinătate la alegerile prezidențiale 2025

Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025. La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.

Votul se va desfășura în cabine închise. Pentru referendum, alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe căsuța „DA” sau pe căsuța „NU”, în funcție de opțiunea aleasă, pe fiecare din cele trei buletine de vot .

Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinele de vot în urnele corespunzătoare, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.

În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE