Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că acuzaţiile lui Nicuşor Dan la adresa mandatului ei de primar general, potrivit cărora planurile urbanistice de sector "au fost o afacere de corupţie", sunt "vorbe în vânt, doar vorbe politice", potrivit Agerpres.
"Primarul general sau oricare primar nu trebuie să se substituie instituţiilor statului. Dacă ar fi fost adevărat ceea ce afirmă primarul general actual, cu siguranţă instituţiile statului care îşi fac datoria ar fi scos la iveală aceste ilegalităţi. Sunt doar vorbe în vânt, sunt doar vorbe politice. În realitate, dacă într-adevăr şi o singură autorizaţie de construire ar fi fost aprobată în mandatul meu, ilegal, cu siguranţă, la câte plângeri mi-a făcut actualul primar, cu asta s-a ocupat în mandat, cu siguranţă acele dosare ar fi scos la iveală acte de corupţie, aşa cum spune domnia sa. Dacă partidul care îl susţine în continuare a constatat că regulamentele urbanistice, legea nu este în regulă, ar fi venit în Parlament cu amendamente în care să reglementeze (...), deci nu s-au făcut aceste modificări legislative şi atunci eu ce constat - că există două tipuri de rechini, rechini imobiliari buni, rechini imobiliari răi. Cei buni sunt prietenii domniilor lor, pentru care a şi acordat în această perioadă - şi am proprietatea cuvintelor şi am informaţii din Primărie - şi autorizaţii de construire şi PUZ-uri etc", a spus Firea, la Digi 24.
Ea a adăugat că, potrivit unor informaţii din presă, instituţiile statului au fost sesizate şi se analizează cum unii au obţinut "peste rând" autorizaţii de construire, în această perioadă "de blocaj total şi de izolare".
"Cei care au obţinut în această perioadă de blocaj total şi de izolare a Bucureştiului şi de plecare a capitalurilor de investiţii din Bucureşti către alte oraşe mari din ţară şi către alte capitale europene - şi ştiu ce spun şi este şi dosar la instituţii acum, făcut chiar de oameni care au observat şi au informaţii (...). Sunt plângeri făcute - am citit în presă - sunt plângeri făcute şi se analizează aceste lucruri cum s-a luat peste rând, în mod intenţionat, din interes, şi se analizează în ce măsură este vorba despre abuz în serviciu. Eu nu am informaţii din instituţiile statului, am informaţii din presă, din surse libere, deschise şi informaţii de la foşti colegi, pentru că s-au făcut aceste plângeri de către persoane care s-au considerat vătămate. În Bucureşti, apartamentele pentru tineri s-au scumpit cu 30%, pentru că acele proiecte imobiliare s-au blocat. (...). Există Poliţie locală, există Disciplină în Construcţii, în momentul în care ai văzut că nu corespunde ce s-a întâmplat în teren cu autorizaţia primită ai pârghii legale să poţi să acţionezi. Nu poţi să blochezi un oraş, dezvoltarea acestuia, să spui: nu mai dau nicio autorizaţie de construire inventând că tu aperi mediul", a susţinut Firea.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.