Analiștii Răzvan Pantelimon și Adrian Zăbavă au vorbit, la Euronews, despre cei zece posibili candidați la prezidențiale, în momentul de față, dar și posibila candidatură a președintelui PSD, Marcel Ciolacu. „Mai toată lumea știe că Marcel Ciolacu se pregătește pentru alegerile prezidențiale”, a spus Adrian Zăbavă, dar „rămâne de văzut” dacă acesta va ajunge sau nu pe buletinul de vot. Premierul a spus, vineri, că va anunța ce hotărâre a luat în acest sens după alegerile europarlamentare și cele locale.
Ciolacu, posibil prezidențiabil: „El se pregătește”
Adrian Zăbavă, analist politic: „Mai toată lumea știe că Marcel Ciolacu se pregătește pentru alegerile prezidențiale. Că va ajunge sau nu pe buletinul de vot rămâne de văzut. (...) În ceea ce privește Capitala, ea rămâne un cartof fierbinte pentru PSD și, în ciuda faptului că Gabriela Firea este astăzi candidat așa cum și-a dorit, nu e nicidecum în poziția în care și-ar fi dorit să fie la început. (...) Șansele Gabrielei Firea sunt mici. În consecință, cred că există tensiune în PSD în continuare, iar scenariile despre prezidențiabilul PSD - bineînțeles - vor apărea mai intens după 9 iunie. Probabil asta s-a și dorit prin comasarea alegerilor locale și europarlamentare și prin aducerea alegerilor prezidențiale mai aproape din partea acestei coaliții și din partea, în principal, liderilor Ciucă și Ciolacu, care și-au dorit ca timpul să fie foarte scurt și să pună sub presiune orice alți posibili contracandidați, pregătindu-și practic terenul pentru ei, pentru candidaturile lor.
Dacă 9 iunie iese bine pentru PSD, mi-e greu să cred că partidul poate desemna alt candidat în afară de Marcel Ciolacu”.
Răzvan Pantelimon, analist politic: „E clar că aducerea la începutul toamnei, imediat după vară, a alegerilor prezidențiale încearcă să capteze la maxim impactul unei posibile victorii sau a unui vot important pentru unul dintre cele două mari partide sau pentru fosta coaliția așa cum a existat ea acum câteva zile.
Eu cred că mesajele atât ale doamnei Firea, cât și ale domnului Ciolacu merg către mai multe direcții. Cred că avem, pe de o parte, un mesaj pentru domnul Geoană - care a tot spus că va candida independent - un mesaj pe ideea aceea că timpul independenților a trecut, cum au spus-o și Ciolacu, și Firea, dar poate fi un mesaj inclusiv pentru patronul spiritual al domnului Piedone. Să nu uităm, Piedone este persoana cea mai vizibilă în acest moment a PUSL-ului, fondat, condus, manageriat de către domnul Dan Voiculescu, care are (...) și o putere mediatică. În acest context, se lansează diverse mesaje, sunt convins că există negocieri (...) intense pentru o eventuală colaborare. Cred că și candidații aceștia separați încearcă într-un fel să arate care e puterea celor două partide - atât la București, cât și în țară. (...)”.
Care ar fi candidații la prezidențiale care se conturează în momentul de față: „Se testează în jur de 10 personaje”
Adrian Zăbavă, analist politic: „Cred că îi putem vedea cu ușurință așa, dintr-un bazin mai mare, în orice sondaj care a testat scenarii pentru alegerile prezidențiale în ultima perioadă. Iau ca predictoriu, într-o oarecare măsură, sondajele repetitive ale INSCOP. Acolo se testează în jur de 10 personaje la nivel de notorietate și încredere și parte dintre ei, la scenariile de vot.
E greu de crezut că un alt candidat - cu șanse - ar putea apărea în afara celor care au o notorietate importantă astăzi și mă refer la președinții celor două partide, la președinții partidelor de Opoziție, la Mircea Geoană, la Laura Codruța Kövesi, poate la Elena Lasconi, la Diana Șoșoacă, din partea PNL, bineînțeles, am mai putea lua în discuție personajele cu notorietate mare: Emil Boc, Ilie Bolojan, deși nu e neapărat cazul. Cred că aceștia ar putea fi, în mare, cei care ar putea să depună o candidatură la alegerile prezidențiale, dintre aceștia se va alege următorul președinte al României. Cine vor fi candidații cu adevărat și care dintre ei vor avea șansa de a intra în turul II, acest lucru cred că va depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla pe 9 iunie”.
„Sondajul cel mai corect va fi cel de la urne”
Răzvan Pantelimon: „Eu am încredere în sondaje când sunt bine făcute, n-am încredere în ceea ce se publică. În sensul în care este posibil ca rezultatele pe care le vedem, și tot vedem diverse rezultate, să nu fie cele reale, să fie niște rezultate care urmăresc niște scopuri, până la urmă.
Sondajul cel mai corect va fi cel de la urne. Iar după aceea, totul este posibil. (...) Am văzut candidați care tot sunt testați, am văzut discuția că doamna Kövesi nu va candida, sunt voci care spun că, tocmai, s-ar putea să candideze și s-ar putea să avem o surpriză în această zonă, cred că nimic nu este exclus (...)”, a mai adăugat analistul politic, la Euronews România.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.