Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Funeralii ample pentru liderul Hezbollah ucis la Beirut. Liderul militanților a transmis Israelului că va răzbuna moartea comandantului milita

La Beirut au avut loc funeralii pentru comandantul militar al Hezbollah, ucis marți în capitala Libanului. Liderul grupării militante a transmis Israelului că reacția sa este inevitabilă. Armata israeliană l-a învinuit pe Fouad Shukur de uciderea a 12 tineri, pe un stadion, sâmbăta trecută. Pe capul lui, SUA puseseră o recompensă de 5 milioane de dolari, după uciderea a 241 de soldați americani într-un atentat asupra bazei militare din Liban, în anul 1983.

Sicriul lui Fouad Shukur a fost învelit în steagul galben al grupării susținute de Iran și a fost purtat printre sute de adepți ai Hezbollah. Liderul militanților a transmis Israelului că va răzbuna moartea comandantului militar și a cerut stoparea războiului din Gaza. 

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: ”Voi (israelienii) vă puteți bucura și râde puțin, dar veți plânge mult pentru că nu știați ce linii roșii au fost trecute și ce fel de agresiune a fost practicată, unde ați mers și unde ați ajuns. Inamicul și prietenul ar trebui să știe că noi pe toate fronturile am intrat într-o nouă fază, diferită de cea de până acum, iar escaladarea acesteia depinde de comportamentul și reacția inamicului.” 

Avertismentele liderului Hezbollah au fost îmbrățișate și de susținătorii grupării. 

”Răspunsul nostru este ferm și avem încredere în conducerea noastră. Cu voia lui Dumnezeu, aceasta este o bătălie între bine și rău. Indiferent ce se întâmplă sau câte asasinate au loc, ele nu ne vor schimba nimic, ci doar ne vor întărî hotărârea de a continua pe această cale”, a spus un bărbat prezent la ceremonie.

”Suntem alături de Hezbollah şi orice se întâmplă în suburbiile sudice ni se întâmplă fiecăruia dintre noi în orice regiune a Libanului. Orice lovitură din orice zonă a Libanului va fi întâmpinată cu un răspuns în Palestina ocupată”, a mai precizat un altul.

Fouad Shukur a fost ucis de armata Israeliană în urma a două lovituri de dronă asupra unui bloc de locuințe. El se afla în cartierul Haret Hreik din sudul Beirutului, unde Hezbollah se bucură de sprijin și are operațiuni politice și de securitate. Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că cel puţin cinci civili - doi copii şi trei femei - au fost omorâți în atac. Shukur este cel mai înalt oficial Hezbollah ucis de armata statului evreu după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut. Tel Avivul l-a acuzat că a fost în spatele unui atac cu rachetă asupra unii stadion din Înălțimile Golan, anexate de Israel, în care au murit sâmbătă 12 tineri. Hezbollah a negat orice implicare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE