Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul pregătește un atac asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea lui Haniyeh. Ordinul ar fi fost dat deja de ayatollahul Khamenei

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordin Iranului să lovească direct Israelul, ca răspuns la uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit a trei oficiali iranieni citați de publicația The New York Times.

Khamenei a dat ordinul în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului miercuri dimineață, la scurt timp după ce Iranul a anunțat că Haniyeh a fost ucis, au declarat cei trei oficiali iranieni, inclusiv doi membri ai Gardienilor Revoluției.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordin Iranului să lovească direct Israelul, ca represalii pentru uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit a trei oficiali iranieni informați cu privire la ordin.

Reacția Iranului

Liderii de la Teheran ar putea să se simtă obligați să retalieze din cauza naturii provocatoare a atacului. Atacul de la Teheran a fost cel puțin la fel de provocator ca și atacul din aprilie, de la consulatul iranian din Damasc, la care iranienii au răspuns printr-un baraj de rachete și drone lansate împotriva Israelului. O lipsă de reacție din partea Iranului ar putea să șubrezească poziția liderilor de la Teheran, atât pe plan intern cât și în rândul aliaților.

În acest moment nu este clar cât de puternic va răspunde Iranul și dacă își va calibra din nou atacul pentru a evita escaladarea conflictului. Comandanții militari iranieni iau în considerare un atac combinat cu drone și rachete asupra țintelor militare din vecinătatea Tel Aviv-ului și a orașului Haifa, potrivit presei de peste Ocean. Nu este exclus ca liderii de la Teheran să își coordoneze atacul și cu alte grupări din regiune – Hezbollah, grupările militante din Irak și rebelii Houthi – toate acestea formând așa-zisa „Axă a rezistenței” (alături de Hamas).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE