Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gena Rowlands a murit la 94 de ani. Actrița suferea de Alzheimer, la fel ca rolul care a consacrat-o în ”The Notebook”

Gena Rowlands, îndrăgita actriță americană, de trei ori câștigătoare a premiului Emmy și dublu nominalizată la Oscar pentru portretele sale vii ale unor femei puternice și cu probleme în dramele polițiste "Gloria" și "A Woman Under the Influence", a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat miercuri Entertainment Weekly, citându-l pe fiul ei, Nick Cassavetes, potrivit Reuters.

De asemenea, este cunoscută pentru rolurile din ”The Notebook” și ”Paulie”.

Rowlands a jucat în zeci de filme în timpul unei cariere care a început pe scenă și la televiziune în anii 1950 și a inclus roluri premiate în filme regizate de primul ei soț, actorul, scriitorul și regizorul John Cassavetes.

Nick Cassavetes a dezvăluit în iunie că Rowlands suferă de Alzheimer, la fel ca propria sa mamă și personajul pe care l-a interpretat în filmul "The Notebook" din 2004.

"Ea este în plină demență. Și este atât de nebunesc - am trăit-o, ea a jucat-o", a declarat fiul ei, care a regizat filmul, pentru Entertainment Weekly.

Rowlands și Cassavetes au fost cuplul de aur al filmelor independente din Statele Unite în anii '70 și '80. Cassavetes a fost un pionier în cinema verite, iar Rowlands i-a fost muză.

Cine a fost Gena Rowlands

Virginia Cathryn "Gena" Rowlands s-a născut pe 19 iunie 1930, în Cambria, Wisconsin. Tatăl ei a fost bancher și politician, iar mama ei actriță.

După facultate, s-a mutat la New York, unde a studiat arta dramatică la Academia Americană de Artă Dramatică.

"Întotdeauna mi-am dorit să fiu actriță; am citit atât de mult când eram mică, iar asta mi-a dezvăluit că există și alte lucruri care pot fi. Poți să trăiești o mulțime de vieți, să te distrezi mult și să vezi o mulțime de lucruri", a declarat ea pentru New York Times în 2016.

Rowlands a lucrat în teatrul regional și în televiziune înainte de a-și face debutul pe Broadway în "Middle of the Night" în 1956. Doi ani mai târziu, ea a obținut primul ei rol în film în "The High Cost of Loving" și a apărut în filmul de debut regizoral al lui Cassavetes, "Shadows".

Ea a câștigat premiile Emmy pentru cea mai bună actriță pentru „The Betty Ford Story” (1987) și drama „Face of a Stranger” (1992) și a luat acasă un trofeu pentru cel mai bun rol secundar într-o miniserie sau film pentru „Hysterical Blindness” (2002).

Icoana filmului independent și-a găsit un nou public când a revenit pe marele ecran în 2004, ca versiunea mai în vârstă a personajului actriței Rachel McAdams din „The Notebook”.