Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fetele din Africa de Sud sunt căsătorite pentru hrană din cauza secetei severe provocate de fenomenul El Niño

Africa de Sud se confruntă cu o secetă extremă cauzată de fenomenul climatic El Niño, care afectează grav sezonul agricol 2023-2024. Conform estimărilor, aproximativ 56,8 milioane de persoane se luptă să găsească hrană. Un raport recent al ActionAid a constatat că, din cauza acestei crize, familiile din Africa de Sud au fost forțate să-și căsătorească fiicele pentru a obține alimente, potrivit Euronews.com.

”Este timpul să prioritarizăm protecția tinerelor femei în fața impactului devastator al secetei induse de El Niño”, a declarat organizația caritabilă înainte de Summitul Ordinar al Șefilor de Stat și Guvern al Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud (SADC).

Afirca de Sud se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani

Conform Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA), aceasta este cea mai gravă secetă cu care se confruntă Africa de Sud în ultimii 100 de ani. Seceta a început la începutul acestui an după o ploaie scăzută, ceea ce a dus la distrugerea tutror recoltelor.

La summitul SADC, Secretarul Executiv Elias Magosi a declarat că aproximativ 68 de milioane de oameni, adică 17% din populația regiunii, necesită acum ajutoare umanitare.

Raportul ActionAid, intitulat „Mitigarea Riscurilor de Protecție pentru Tinerelor Femei în Africa de Sud: Răspunsuri Politice la Crizele Induse de Secetă”, subliniează faptul că seceta a avut efecte grave asupra tuturor aspectelor ale vieții familiilor din Africa de Sud, amplificând inegalitățile existente. Astfel, pe măsură ce insecuritatea alimentară, dificultățile economice și instabilitatea socială cresc, tinerele femei se confruntă cu riscuri sporite de violență, exploatare și marginalizare.

„Toate economiile mele au fost folosite pentru a cumpăra alimente - uneori dormim cu stomacul gol din cauza lipsei de hrană. Multe dintre puțuri s-au uscat, trebuie să mergem pe distanțe foarte lungi pentru a găsi apă”, a spus Joan, o femeie de 29 de ani din Zambia.

Fete căsătorite pentru hrană în Africa de Sud

Seceta a afectat oportunitățile economice ale multor comunități agricole, determinând familiile să adopte strategii negative de supraviețuire, cum ar fi căsătorirea timpurie și forțată a fetelor pentru a obține resurse alimentare.

”Seceta afectează semnificativ viața tinerelor femei și fete, care sunt adesea căsătorite pentru a asigura resurse alimentare”, a declarat Emily, o fată de 19 ani din satul Siamuluwa din Zambia.

”În multe cazuri, aceste fete sunt de asemenea nevoite să se bazeze pe soții lor pentru hrană și toate nevoile de bază, ceea ce le poate face vulnerabile la violența de gen. Toate eforturile pe care le-am depus pentru a menține fetele la școală se duc pe apa sâmbetei”, a adăugat ea.

ActionAid a documentat, de asemenea, cum povara suplimentară a muncii de îngrijire neplătite, alături de accesul redus la servicii esențiale și suport, lasă femeile vulnerabile la exploatare și violență de gen.

”Tinerii nu pot obține ajutoare pentru secetă și nu primim niciun ajutor din partea guvernului. Dacă situația rămâne așa, cum vor supraviețui tinerele femei?” a spus Nyaradzo, o tânără de 24 de ani din Zimbabwe.

Raportul solicită acțiuni imediate din partea factorilor de decizie pentru a aborda migrarea și deplasarea, violența de gen, sănătatea și nutriția. ActionAid a cerut liderilor SADC să implementeze, să respecte, să monitorizeze și să raporteze principiile și dispozițiile privind egalitatea de gen și împuternicirea femeilor pentru a garanta protecția tinerelor femei și fete în fața crizelor precum seceta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE