Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără medici de gardă la spitalul din Pașcani. Cadrele medicale refuză să mai facă gărzi după schimbarea directorului interimar

Demisii în lanț la Spitalul Pașcani din județul Iași. Numirea unui nou manager la unitatea medicală a stârnit un val de nemulțumiri în rândul medicilor. Aproximativ 15 cadre medicale au anunțat că din luna martie nu vor mai face gărzi. Dacă situația nu va fi rezolvată, pacienții care au nevoie urgent de asistență ar urma să fie trimiși la Iași, la 70 de kilometri distanță.

În total, aproximativ 15 medici au anunțat că nu vor mai face gărzi începând cu luna martie. E modul lor, spun doctorii, de a atrage atenția asupra schimbării managerului interimar. Pacienții vor fi, însă, cei afectați.

Gheorghe Carp, medic primar ATI, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani: „Motivul pentru care noi protestăm și ne dăm demisia nu este pentru schimbarea managerului, ci pentru felul în care s-a făcut de pe azi pe mâine.”

Tatiana Samuil, medic primar medicină internă: Nu este prea normală această situație. Ar fi trebuit altfel abordate lucrurile. Si nu trebuie implicat politicul în viața socială a unui spital și a unei comunități.” 

Secția de terapie intensivă, în pericol

Delia Molocea, medic specialist medicină internă, Spitalul Municipal de Urgența Pașcani: „Noi depindem de terapie intensivă. La noi, aici, pacienții sunt foarte gravi. Sunt ca o bombă cu ceas, în orice moment se pot degrada pacienții, în orice moment avem nevoie de terapie intensivă. Avem nevoie să fie alături de noi sa îi intubăm.”

Roxana Bucataru, șef interimar secția de medicină internă: „O să fie, oricum, dificil de asigurat gărzi. Și fără terapie clar nu putem ține secția. Nu e vorba numai de ce primește urgență pentru că aceia pot fi redirecționați, dar pacienții din spital, să îi trimiți la Iași, îți trebuie un aviz care trebuie obținut și se pune și problema transportului. Pentru că ambulanță cu medic este doar una singură.”

Asta înseamnă cel puțin două ore de la Iași.

Roxana Bucataru, șef interimar secția de medicină internă: „În două ore un pacient intrat în stop nu poți să-l ții numai pe ventilație pe mască. Iar asta se poate întâmpla în orice compartiment din spital.”

Primarul municipiului Pașcani spune însă că a decis înlocuirea managerului interimar mai repede pentru că la concursul pentru ocuparea postului de manager, în 2021, nu s-a înscris niciun candidat.

Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani: „Suntem în situația asta de interimat de câțiva ani de zile și chiar eu îmi doream cineva să își asume rolul de manager la spital Municipal Pașcani pentru că avem nevoie de un astfel de om care să conducă spitalul.”

Ionuț Cîmpeanu, manager Spitalul Municipal de Urgență Pașcani: „Am o experiență la un spital din sudul țării ceva mai mic, dar acolo am implementat proiecte europene în valoare de 12 milioane de euro. Am construit o echipă.”

La Spitalul Municipal de Urgență Pașcani ajung anual aproximativ 300 de mii de bolnavi. Zilnic, în unitatea de primire urgențe primesc îngrijiri în jur de 100 de pacienți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE