Sunt măsuri speciale în spitale, după ce cazurile de infecții respiratorii au devenit tot mai multe. Din cauza epidemiei, mai multe spitale din țară au impus limitarea accesului aparținătorilor la pacienții internați. La Craiova sunt secții în care a fost suspendată vizita pentru a nu pune în pericol bolnavii.
Cazurile de pacienți diagnosticați cu gripă cresc de la o săptămână la alta, arată statisticile direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ. Programul de vizită a fost redus de la două ore la o singură oră în spitalele din Craiova.
Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews: „Numărul cazurilor de gripă este în continuă creștere. În județul Dolj, de exemplu, dacă săptămâna trecută au fost înregistrate 2.079 de cazuri, în această săptămână s-a ajuns la 2.646 de pacienți diagnosticați cu gripă. În aceste condiții spitalele din Craiova au limitat decizia de a limita accesul pe secțiile unde sunt internați pacienți și-au redus programul de vizitare la jumătate.”
În unele secții, vizitele au fost suspendate
La Spitalul Județean de Urgență Craiova sunt secții unde vizitele au fost suspendate.
Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt SJU Craiova: „S-au suspendat vizitele în clinicile în care sunt internați pacienți vulnerabili, pacienți cu stare gravă și vulnerabili. Este vorba de secția de anestezie și terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, oncologie, oncopediatrie, obstetrică-ginecologie și neonatologie. De asemenea, au fost luate măsuri de protecție a pacienților. Li s-au pus la dispoziție măști vizitatorilor.”
„Nu se poate intra, probabil că au perfectă dreptate. Bolnavii sunt și ei săracii destul de bolnavi. Eu îi înțeleg, asta este. Ne ducem așa cum putem. Dăm ce avem, pachetele la intrare. Acolo ne așteaptă o asistentă, le preia și le duce bolnavului”, a spus o aparținătoare.
Sunt zile în care camerele de gardă se supraglomerează iar pacienții primesc recomandarea să se prezinte mai întâi la medicul de familie.
Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt SJU Craiova: „Cel mai frecvent întâlnit este virusul gripal de tip A. Pacienții vin direct în unitatea de primiri urgențe. Sunt zile în care se aglomerează astfel de cazuri, în special în urgențele pediatrice.”
Dragoș Nicolosu, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova: „Prezentarea la medic este importantă. Nu neapărat la camera de gardă. Pacienții pot să ia legătura în primul rând cu medicul de familie pentru că foarte multe forme, sunt forme ușoare care pot fi controlate cu tratament acasă dat de medicul de familie.”
„Ce să vă spun că medicii ăștia habar n-au pe ce lume trăiesc. Aia e problema, ne trimit cu copilul de la un spital la altul, să ajungem cu copilul să moară”, a spus o mamă.
Dragoș Nicolosu, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova: „Pacienții cu semne și simptome de viroze respiratoria ar trebui ei înșiși să evite să se prezinte în colectivitate, eventual să poarte masca. Tușitul. Există o igienă a tușitului. Nu trebuie să tușească liber. Ar trebui să tușească în batistă pe care după aia să o arunce în locuri speciale. Mâinile trebuie spălate, pentru că prin mâini se transmit virușii care ajung.”
Opt oameni cu virus gripal au murit și peste 133.000 de cazuri de infecții respiratorii au fost înregistrate la nivel național între 20 și 26 ianuarie. În acest context, ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică.