Exponatele de la Palatul Culturii din Iași, din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei, se văd cu ajutorul realității augmentate. Specialiști în IT au creat o aplicație interactivă prin care vizitatorii observă procesul de întrebuințare și folosire a unor instalaţii gospodărești de mari dimensiuni aflate în colecţia muzeului.
„E o premieră națională”
Victor Munteanu, şef de secţie la Muzeul Etnografic al Moldovei, Palatului Culturii din Iaşi: „Suntem in fața unui teasc de ulei de o anumită tipologie numită teasc cu berbeci. Și cum funcționa efectiv. Semințele din care se obținea uleiul se puneau într-un săculeț de cânepă cu țesătură rară.”
Acesta este doar unul dintre exponatele Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași. Iar ca vizitatorii să poată vedea cum funcționau utilajele și instalațiile construite în secolul al XIX au nevoie doar de un telefon sau o tabletă.
Pentru a crea o astfel de aplicație a fost nevoie de mai bine de jumătate de an.
Florin Zaharia, discipline coordinator XR Team: „Procesul de facere a aplicației a fost următorul: prima dată noi am dezvoltat un tur intern. Cu care am putut efectiv scana zona și amplasa elementele virtuale în spațiul real și a le ancora. După care a trebuit sa scanăm și să luăm proporțiile fiecărui obiect în parte și l-am scanat 3D. Avem aplicația MuzeAr, care are două limbi de bază. Se descarcă pe acel QR code pe care îl aveți acolo.”
Andrei Apreotesei, directorul Palatului Culturii din Iași: „E o premieră națională. Pentru că sunt foarte multe obiecte de patrimoniu, de tezaur pe care le vedeam, le admiram, dar nu știam cum funcționează.”
Cum îi poate ajuta aplicația pe vizitatori
Aplicația le oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea în detaliu toate elementele și animațiile.
Vizitator: „E foarte interesantă pentru că partea de vizualizare, de imaginație la tineri e destul de scăzută. Și atunci, punându-le imaginea o să înțeleagă mai bine cum funcționau aceste dispozitive.”
Proiectul valorează 70 de mii de lei. 30 de mii au venit din partea unui sponsor, iar restul a fost suportat de compania care a făcut aplicația.
Robert Dumitru, business development manager: „Inițial, da, am început cu un concept pro bono să ajutăm comunitatea, să încercăm să aducem in Iași, cât și, de ce nu, în România noile tehnologii și să reușim să mixăm, sa spunem, realitatea virtuală cu realitatea normală.”
Se dorește ca până la finalul anului să fie incluse toate exponatele din Muzeul Etnografic al Moldovei în aplicație. Costul pentru un exponat este de aproximativ o mie de euro.