Judecătorii Curții Constituționale au decis sâmbătă să anuleze hotărârea Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din România, au precizat surse politice pentru Euronews România.
Reacțiile politicienilor după ce CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale
Decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale nu ar fi fost influențată de PSD, a declarat senatorul social-democrat Lucian Romașcanu, după acuzațiile lansate de liberalul Florin Roman.
„Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitați, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă.
Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influențată de PSD, câștigător, zice ideologul, al acestei decizii.
Avem aici câteva remarci: PSD nu are și nu a avut nicio implicare în justiție precum am și evitat să comentăm deciziile oricărei instanțe, cu atât mai puțin am comentat deciziile CCR Este o abordare constantă a celor din dreapta, in special PNL și USR, de a critica deciziile justiției contrare intereselor lor și fiind adepții unei justiții independente, dar de partea lor”, a scris Lucian Romașcanu, pe Facebook.
Elena Lasconi: Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu
În schimb, Elena Lasconi, președintele USR, susține că hotărârea CCR prin care Diana Șoșoacă nu mai poate candida la prezidențiale pare „la prima vedere un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu”
„Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament.
Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.
De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, a scris Elena Lasconi, pe pagina ei de Facebook.
George Simion: „Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”
De asemenea, George Simion, liderul AUR, susține că „nicio instituție nu îi poate lua acest drept” Dianei Șoșoacă de a candida la prezidențiale.
„Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a precizat George Simion, pe Facebook.
Anunțul CCR în cazul anulării candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale
„În ședința din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere șapte constestații împotriva înregistrarii unor candidaturi la alegerile pentru președintele României din anul 2024.
În urma deliberărilor, Curtea Constituționala: cu majoritate de voturi,
- A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni si domnul Mihai Gheorghe Ursa și a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șosoacă la alegerile pentru Presedintele RomAniei din anul 2024”, se arată într-un comunicat al CCR.
De asemenea, CCR a respins contestația formulată de Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii lui Kelemen Hunor la alegerile prezidențiale. Judecătorii constituționali au respins și contestația formulată de Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a lui Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
Curtea Constituțională precizeaz că hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Comunicatul integral al CCR:
Pe cine ar putea avantaja decizia CCR în cazul Șoșoacă
„Culoarul acesta al extremismului naționalist rămâne cu totul deschis. Desigur că cel mai important competitor al Dianei Șoșoacă pe această linie, cel căruia în sondaje i se furase prima opțiune, era George Simion. Este de așteptat ca George Simion să recupereze o parte din electoratul nemulțumit care va fi extrem de dezamăgit. O parte din cei care ar fi votat-o pe Diana Șoșoacă nu vor mai vota. Asta este destul de sigur”, a explicat prof. dr. Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice în cadrul Universității Babeș-Bolyai, la Euronews România.
Analist: Vom vedea un tur întâi foarte animat
„Indiferent de simpatia dintre doamna Șoșoacă și domnul Simion, pentru că ei par a nu se înțelege, în mod natural o mare parte din electoratul doamnei Șoșoacă va migra natural către domnul Simion și AUR, ceea ce-l face pe acesta să aibă o șansă realistă de a intra în turul doi în momentul de față. Sigur că lucrurile se pot juca. În continuare, și Nicolae Ciucă și PNL se pot mobiliza ca partid și în calitate de candidat. Și între Mircea Geoană și Elena Lasconi, o parte dintre votanți pot fi ca vasele comunicante. Deci, vom vedea un tur întâi foarte animat”, a afirmat analistul politic Radu Magdin.
Reacția Dianei Șoșoacă
Europarlamentarul Diana Șoșoacă și-a exprimat nemulțumire, după ce a aflat că nu mai poate candida la prezidențiale.
„Este inacceptabil așa ceva, în condițiile în care nici măcar nu am fost citată. S-au încălcat grav toate drepturile procesuale”, a spus Șoșoacă, potrivit G4media.
CCR a dezbătut mai multe contestații referitoare la candidaturile lui Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi a Dianei Iovanovici-Şoşoacă, la scrutinul prezidențiale din 24 noiembrie.
Diana Șoșoacă, președintele partidului SOS România, nu mai are nicio cale de atac, au mai precizat sursele citate.
Europarlamentarul Diana Şoşoacă și-a depus joi candidatura la alegerile prezidențiale din partea partidului S.O.S. România, pe care-l conduce. Fosta senatoare a precizat că e prima oară când un reprezentant al suveraniștilor candidează pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.