Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

POLITICO: Statele membre închid ochii la cererea Ursulei von der Leyen de a nominaliza câte un bărbat şi o femeie drept comisar

Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă funcția de președinte al Comisiei Europene, se confruntă cu situația în care guvernele ignoră solicitarea sa de a propune atât un bărbat, cât și o femeie pentru a forma o echipă de 26 de comisari echilibrată din punct de vedere al genului.

În prezent, statele membre au nominalizat 16 bărbați pentru viitorul colegiu de comisari sub conducerea lui von der Leyen, iar România a adâncit și mai mult dezechilibrul joi, potrivit relatărilor POLITICO.

În contrast, doar cinci femei au fost propuse (inclusiv von der Leyen însăși) sau șase, dacă o includem pe Teresa Ribera, candidatul așteptat al Spaniei, care încă nu a fost nominalizată oficial.

Două decizii de joi au accentuat și mai mult dezechilibrul: România a confirmat nominalizarea lui Victor Negrescu, iar Luxemburgul l-a propus pe Christophe Hansen pentru una dintre cele mai importante poziții la Bruxelles.

Două treimi dintre cei 27 de comisari UE ar fi bărbați

Dacă Danemarca și Italia vor numi, așa cum se anticipează, tot bărbați, ar însemna că aproximativ două treimi dintre cei 27 de comisari UE ar fi bărbați.

Liderii țărilor UE au respins cererea lui von der Leyen de a face selecția finală, punând-o astfel într-o situație dificilă și limitând semnificativ influența președintelui Comisiei.

Premierul irlandez Simon Harris i-a reamintit lui von der Leyen că, în conformitate cu tratatele UE, statele sunt obligate doar să propună un singur candidat către Bruxelles.

Singura opțiune reală pe care von der Leyen o are la dispoziție este să decidă ce portofoliu va fi atribuit fiecărei țări membre. Cu toate acestea, numărul mare de bărbați propuși face imposibil ca toți să primească portofolii mai puțin importante, comentează POLITICO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE