Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Anchetă în cazul dosarelor înscrise la Casa Verde Fotovoltaice în 10 secunde. ”Acel aplicant rămâne fără finanțare”

Administrația Fondului pentru Mediu va demara o anchetă în cazul dosarelor înscrise în programul Casa Verde Fotovoltaice în 10 sau 13 secunde, a anunțat ministrul Mediului, la Euronews România. Mircea Fechet a precizat că, dacă vor fi depistate nereguli, aplicații vor rămâne fără finanțare.

În emisiunea „Economia.Eu” de la Euronews România, ministrul Mediului a vorbit despre modul în care accesarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” s-a transformat într-o „olimpiadă de testat viteza” celor cu competențe digitale.

„Cred eu că anul viitor ar trebui să avem niște criterii de selecție, niște factori de evaluare foarte clari și bine discutați înainte și să nu transformăm din nou programul «Casa Verde» într-o olimpiadă națională de competențe digitale, practic cine e mai iute de mână, primește finanțare. Cine nu, nu primește.

Îmi propun foarte repede să fac un grup de lucru la minister, să chem asociațiile de prosumatori sau orice alte entități cu expertiză în acest domeniu și să vedem care ar fi acele criterii în baza cărora să prioritizăm aceste finanțări”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, despre dosarele depuse pentru Casa Verde Fotovoltaice în 10 secunde. „Am solicitat toleranță zero față de acele situații”

Ministrul Mediului a evidențiat că unele dosare au fost depuse în platforma AFM în 10-13 secunde.

„Am cerut o astfel de statistică de la Administrația Fondului pentru Mediu și am constatat că într-adevăr există dosare depuse în 10 secunde sau în 13 secunde sau în 16 secunde.

În opinia mea, fără a fi specialist în IT, cred că toate acele IP-uri de pe care au fost depuse acele dosare trebuie verificate și în măsura în care se va constata că a fost accesată în mod ilegal platforma AFM am solicitat toleranță zero față de acele situații.

Dacă se dovedește că platforma a fost interogată în mod ilegal, întotdeauna în aplicațiile informatice accesarea acestora cu instrumente nepermise lasă urme, nu putem să spunem că accesăm ilegal o platformă și nu află nimeni pe urmă.

95% dintre dosarele depuse au fost înscrise în platformă într-un interval de timp între 30 de secunde și două minute. Asta înseamnă că aceste situații absolut excepționale care trebuie verificate caz cu caz, ele înseamnă probabil 2%-3% din numărul total de dosare înscrise.

În măsura în care se confirmă acele bănuieli, vinovații vor plăti. Marea majoritate a dosarelor înscrise în aparență au fost înscrise într-un termen rezonabil pentru a putea fi înscrise manual”, a precizat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a explicat că autoritățile vor analiza în mod special „dosarele înscrise într-un număr foarte mic de secunde”.

„Dacă se dovedește că un aplicant a încălcat ghidul de finanțare, în sensul în care să fi folosit instrumente care să acceseze în mod ilegal platforma AFM, bineînțeles că acel aplicant rămâne fără finanțare, ca să nu mai vorbesc de alte posibile probleme pe care ar putea să le aibă”, a precizat Fechet.

Inteligența artificială, folosită pentru introducerea codurilor CAPTCHA: Există în spațiul public anumite dovezi

„Cu atât mai mult cu cât inteligența artificială avansează de la o zi la alta și, mai nou, aceste coduri de tip CAPTCHA care s-au dovedit în trecut a fi foarte greu de introdus automat, ni s-a spus c-ar exista în spațiul public anumite dovezi că inclusiv acestea au fost introduse cu ajutorul inteligenței artificiale. Tocmai acesta este motivul pentru care eu cred că înscrierea la anul în platforma «Casa verde panouri fotovoltaice» trebuie să fie accesibilă tuturor românilor.

Ulterior, departajarea acestora ar trebui să se facă în baza altor criterii și nu în baza criteriului primul venit, primul servit”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE