Examenele pe care sute de mii de elevi le susțin în această perioadă testează nu doar cunoștințele, ci și limitele emoționale ale tinerilor, spun psihologii.
Stresul, combinat cu incertitudinea și așteptările celor apropiați – părinți, prieteni sau profesori - pot cauza burnout, anxietate sau chiar depresie.
Legătura dintre presiunea provocată de examene sau presiunea academică, cum mai este numită de specialiști, și tulburările de anxietate, ori depresie a fost demonstrată de o amplă analiză relizată de University College London.
În cazuri rare, presiunea academică a dus chiar la gânduri suicidale, potrivit analizei.
Cei mai afectați sunt elevii din anii terminali. Psihologul clinician, Bogdan Stoian, a identificat 10 motive care contribuie la creșterea acestei presiuni asupra elevilor care urmează să susțină examene.
Printre acestea se numără:
- așteptările părinților
- cercul social și validarea grupului
- presiunea dată de trenduri
- teama de eșec
”Părinții își pun singuri o presiune pe ei pentru că se gândesc că e în joc viitorul copilului lor iar atunci manifestă această grijă încercând să-i motiveze pe cei mici, pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.
Părinții se raportează la copiii lor ca oglinda care îi reprezintă, insuccesul sau succesul lor îl consideră personal.
În anii terminali, ne gândim și ce fac prietenii noștri și dorim să fim ca ei. De cele mai multe ori, competiția e indusă de părinți.”, spune acesta.