Simularea examenului de Bacalaureat 2024 a continuat miercuri cu proba la alegere a profilului și specializării din cadrul calendarului:
- fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse natural şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională
- geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională.
Subiectele și baremele la Logică, Geografie, Biologie, Anatomie și celelalte probe la alegere
Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele la Logică, Geografie, Biologie, Anatomie și celelalte probe la alegere. Acestea pot fi descărcate și consultate AICI.
Subiectele la Logică de la simulare Bac 2024
Site-ul edupedu.ro a publicat subiectele primite de elevii care au ales proba la Logică la simulare Bac 2024.
Subiectele la Geografie de la simulare Bac 2024
Site-ul edupedu.ro a publicat subiectele primite de elevii care au ales proba la Geografie la simulare Bac 2024.
Subiectele la Biologie și Anatomie de la simulare Bac 2024
Subiectele primite de elevii care au susținut simularea la Biologie și Anatomie, publicate de edupedu.ro.
Subiectele la Biologie vegetală și animală:
Subiectele la Anatomie:
Ce trebuie să știe elevii despre simularea examenului de Bac 2024 la proba la alegere a profilului
Simularea probei la alegere a profilului de la examenul de Bacalaureat începe la ora 9:00, iar accesul elevilor în sală va fi permis până la ora 8:30. Aceștia vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, din momentul în care s-a încheiat distribuirea foilor în sală.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Luni, elevii au susținut simularea Bac 2024 la Limba română. Rata de participare la prima probă a fost de 86,3%, cu trei procente în plus față de simularea de anul trecut.
Simularea examenului de Bac 2024 este organizată de Ministerul Educației la nivel național, în perioada 4-7 martie, pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvență redusă. Testarea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și la ea vor participa, estimativ, peste 146.000 de elevi, potrivit Ministerului Educației.
Iar marți elevii au susținut simularea Bac 2024 la proba obligatorie a profilului, adică la Istorie și la Matematică.
Modele de subiect pentru Bac 2024 la proba la alegere a profilului
Ministerul Educației a publicat primele modele pentru examenul de Bacalaureat 2024. Acestea au aceeași structură ca subiectelela BAC primite de elevi și în anii trecuți.
”Menționăm că programele de examen nu au suferit modificări față de cele în vigoare pentru anul școlar 2022-2023, iar structura variantelor de subiecte este similară celei din anul școlar trecut”, conform Ministerului Educației.
Puteți consulta modelele de subiect pentru proba la alegere a profilului aici.
Calendarul simulării la Bac 2024
- 4 martie 2024: Limba și literatura română - proba scrisă
- 5 martie 2024: Proba obligatorie a profilului - probă scrisă
- 6 martie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării - probă scrisă
- 7 martie 2024: Limba și literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor la simulare Bac 2024
Calendar Bacalaureat 2024
Elevii de clasa a 12-a vor încheia cursurile pe 7 iunie, potrivit structurii anului școlar 2023-2024. Conform Ministerului Educației, în 2024 calendarul examenului de Bacalaureat va fi următorul:
- 17-19 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A;
- 19-20 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, proba B;
- 19-21 iunie - evaluarea competențelor digitale, proba D;
- 25-27 iunie - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională;
- 1 iulie - proba scrisă la Limba și literatura română;
- 2 iulie - proba obligatorie a profilului, probă scrisă;
- 4 iulie - proba la alegere a profilului, proba scrisă;
- 5 iulie - proba scrisă la Limba și literatura maternă;
- 8 iulie - afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;
- 9 – 11 iulie - rezolvarea contestațiilor;
- 12 iulie - afișarea rezultatelor finale la BAC 2024.
Corectare digitalizată la Bac 2024, inclusiv la simulări
Anul acesta, în premieră, corectarea digitalizată va fi folosită la toate examenele, inclusiv la simulări. Pentru elevi, corectarea digitalizată înseamnă că lucrările nu vor mai fi secretizate manual, ci automat, în momentul în care sunt scanate.
Ligia Deca, ministrul Educației: ”Am luat feedback-ul cadrelor didactice implicate, al celor care au corectat. Într-o proporţie covârşitoare, mult peste 90%, au zis că ar prefera să continue în această formulă. Se elimină greşelile datorate oboselii, se elimină acea muncă de trecere a punctajelor pe barem pentru că platforma, în momentul în care notaţi pe diferiţi itemi, face automat adunările, şi există şi posibilitatea mult mai simplă de transmitere aleatorie a lucrărilor. O să generalizăm această corectare digitalizată la toate examenele naţionale, inclusiv la simulări în anul acesta”.