Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa s-ar putea confrunta cu o iarnă mai rece decât anul trecut din cauza fenomenului La Niña

Unele părți ale Europei s-ar putea confrunta cu o iarnă mai rece decât anul trecut,după o vară cu temperaturi extreme pe continent.

Franța, Regatul Unit și Scandinavia vor fi cele mai reci regiuni în luna octombrie, în timp ce sud-estul Europei și Spania vor rămâne calde.

Europa Centrală și de Vest va fi, de asemenea, afectată de după mai multe furtuni venite din Atlantic, în următoarele săptămâni. Aceste furtuni sunt forțate să traverseze Atlanticul de Nord, iar un nou sistem ar putea apărea la fiecare câteva zile până la jumătatea lunii octombrie.

Acest lucru creează o incertitudine considerabilă în modelele meteorologice și face ca condițiile din Europa să fie dificil de prevăzut în următoarele câteva săptămâni.

Ce este La Niña și poate fenomenul să aducă o iarnă mai rece și mai umedă în Europa?

La Niña este un model climatic natural care apare atunci când temperaturile de la suprafața mării din centrul și estul Oceanului Pacific scad sub medie - opusul fazei calde El Niño. Ea are un impact larg asupra tiparelor meteorologice globale, inclusiv asupra celor din Europa.

Experții de la Organizația Meteorologică Mondială au prognozat o probabilitate de 60 % de apariție a condițiilor La Niña între octombrie și februarie. Se preconizează că iarna aceasta va avea o intensitate slabă până la moderată, fenomenul slăbind la începutul anului viitor.

La Niña aduce, în general, temperaturi mai scăzute decât cele normale în vestul Europei, iar meteorologii se așteaptă ca temperaturile să scadă pe măsură ce ne îndreptăm spre noiembrie și decembrie. În general, acest model climatic aduce, de asemenea, condiții mai umede și mai reci în Alpi, ceea ce poate duce la căderi de zăpadă mai frecvente și mai abundente.

În restul Europei, modelele meteorologice prevăd mai puțină zăpadă decât în mod normal, cu excepția unor zone nordice și a zonelor centrale din jurul Alpilor. Nord-vestul și sud-estul Europei tind să fie mai uscate decât de obicei, în timp ce sud-vestul Europei este în general mai umed.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE