Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Ciclonul” care nu a mai fost: „A venit Ashley în Drumul Taberei” / „O găselniță românească”

În București, în cursul zilei de duminică, 29 septembrie, au fost emise două mesaje RO-Alert, în limba română și engleză, iar la nivelul țării peste 6.000 de oameni din câteva județe au fost evacuați preventiv din cauza avertizărilor meteo. Raed Arafat a precizat la Euronews România că nu au fost situații grave în urma inundațiilor și nu au fost persoane puse în pericol. El a precizat că nivelul de alarmare al populației nu a fost exagerat, pentru că autoritățile sunt obligate să ia măsuri preventive, ca să fie pregătite în cazul celui mai rău scenariu posibil, și că este normal să fie emise mesaje de avertizare a populației și să fie evacuate persoanele din zonele inundabile.

În social media și nu numai, s-a tot discutat - de câteva zile încoace - despre furtuna Ashley.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte şi mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley”, anunța într-o declarație de presă Mircea Fechet, ministrul Mediului, duminică, 29 septembrie.

Totuși, sunt meteorologi care susțin că nici măcar nu a existat ciclonul numit „Ashley” și asta pentru că un ciclon ajunge să poarte un nume în momentul în care este suficient de puternic, nefiind cazul zilele acestea.

Au fost români care s-au panicat din această cauză, însă. Inclusiv influencerii și-au luat măsuri de precauție și au făcut materiale de tipul ”Get ready with me”. Dar au fost și români care au început să facă glume despre aceste fenomene meteo odată ce au sesizat foarte devreme faptul că a fost vorba - în București, cel puțin, în special - doar despre o ploaie obișnuită de toamnă.

„A venit Ashley în Drumul Taberei”, a precizat cineva care locuiește în acel cartier, în mediul online, într-o imagine ironică, din care reieșea că nu e vorba despre fenomene meteo extreme.

Meteorolog: „Ashley, o găselniță pur românească”

Conf. dr. Lucian Sfîcă a precizat în mediul online că România nu este lovită, de fapt, de niciun ciclon.

„În primul rând, la o căutare pe Google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească. Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți (...)”, a scris el, în postarea de pe pagina Meteo Moldova.

„Astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”, a mai adăugat acesta.

Probleme au fost, totuși, în unele părți ale țării. În momentul de față, mii de oameni nu au curent electric în județele Neamț și Iași, din cauza vremii. Echipele de intervenție lucrează să remedieze problemele tehnice din locuințele a peste 4.400 de ieșeni și 1.500 de nemțeni.

Porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Mangalia sunt închise din cauza vântului puternic, iar în județele Botoșani, Suceava și Constanța, pompierii au intervenit ca să îndepărteze copaci căzuți pe șosele sau ca să scoată apa din subsolurile blocurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE