Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drumețiile, riscante din cauza vremii. Salvamont închide traseele turistice din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului

Salvamont închide traseele turistice din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului, din cauza eventualelor viituri. Turiștii aflați pe munte sunt sfătuiți să coboare, ca nu cumva să fie surprinși pe firul văilor de torente. Muntele va fi acolo și peste o săptămână când vremea va fi mai bună, a spus, la Euronews, Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România. 

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: „Prognozele meteo devin din ce în ce mai exacte, iar turiștii ar trebui să țină cont de ele. Este bine că sunt anunțate doar pentru acest sfârșit de weekend. Avem activitate intensă pe munte, inclusiv câteva concursuri cu sute de participanți pe munte. Am analizat foarte bine cu organizatorii dacă este oportun să le mai ținem sau să le amânăm. Vom încerca să fim alături de toți cei care mai sunt încă pe munte, să verificăm defluirea acestora de pe munte, să-i încercăm să coboare de pe munte mai devreme, astfel încât vârful de ploaie, de cantitate căzută de apă să nu-i surprindă pe crestele înalte, să nu-i surprindă pe firul văilor unde ar putea fi surprinși de viitură. Acolo sus pe munte, când te prind, cu siguranță vor fi însoțite de descărcări electrice, de grindină, de temperaturi foarte scăzute, poate chiar de lapoviță și ninsoare și atunci e bine ca turiștii să nu se expună la astfel de riscuri, pentru că muntele e acolo, va fi acolo și peste o săptămână când probabil vremurile se vor mai îndrepta.” 

Măsuri de urgență active în contextul avertizărilor meteorologice

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat duminică activarea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea și intervenția rapidă în teren, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise.

Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman au fost dotate cu motopompe remorcabile, bărci și camioane pentru a interveni în caz de necesitate. În localitățile anterior afectate de inundații, locuitorii au fost informați cu privire la măsurile de protecție.

Ministrul Mediului a solicitat autorităților locale să ia măsuri urgente pentru decolmatarea cursurilor de apă și curățarea șanțurilor. În Capitală, numărul dispecerilor care preiau apelurile de urgență a fost suplimentat. Cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasările neesențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE