Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezastru provocat de uraganul Helene în SUA. Aproape 100 de oameni au murit din cauza vremii extreme

Cel puțin 93 de oameni au murit din cauza uraganului Helene care a afectat sud-estul Statelor Unite. Milioane de americani au rămas fără curent electric, iar sute de persoane sunt date dispărute. Sute de drumuri închise în Carolina, împiedicând livrarea apei.

Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden va vizita comunitățile afectate de îndată ce „aceasta nu va perturba operațiunile de intervenție în caz de urgență”.

VEZI GALERIA
6 imagini

sursă foto: AP

După ce a lovit coasta Floridei, uraganul Helene a scăzut în intensitate până la gradul de furtună tropicală. Deplasându-se spre nord, fenomenul a lăsat în urma sa un peisaj dezolant.

Aproximativ 300 de drumuri au fost închise în Carolina de Nord și alte 150 sunt închise în Carolina de Sud, iar autoritățile spun că această situație împiedică livrarea de apă către comunitățile aflate în nevoie, care nu au nici energie, nici apă.

Stare de urgență în șase state americane din cauza uraganului Helene

Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Tennessee au declarat stare federală de urgență. Echipele de salvare și căutare își continuă operațiunile. Dar eforturile lor sunt îngreunate de inundațiile masive.

Bărbat din Florida: „Când apa a început să intre în casa noastră, aveam camionul parcat în spate. Știu care este cel mai înalt punct din oraș, unde se află, iar noi, eu și soția mea, am condus până acolo. Am stat în camion și am privit tot ce se întâmpla acolo. Am privit cum orașul nostru a fost distrus, asta am făcut.”

Bărbat din Tennessee: Am fost printre ultimii de pe această stradă care au plecat. Barca de salvare a trebuit să vină să ne ia. Nivelul apei era la un metru și jumătate când (echipele de salvare n.r.) au venit”

Femeie din Carolina de Nord: „Chiar înainte ca pompierul să ajungă la mine, apa era până la piept în interiorul mașinii mele.”

Bărbat din Carolina de Nord: „Nu există servicii de telefonie mobilă aici. Nu există electricitate.”

Sute de locuințe, distruse din cauza uraganului Helene. Aproape trei milioane de oameni au rămas fără curent electric

Sute de locuințe și magazine au fost distruse. Din cauza rafalelor de vânt, copacii au căzut pe drumuri și peste liniile de înaltă tensiune. Aproape 3 milioane de oamenii au rămas fără electricitate.

Din acest motiv, sute de persoane au fost date dispărute, având în vedere că familiile lor nu îi pot contacta. Oficialii încurajează oamenii să nu-și piardă speranța. Partenerii de telecomunicații ai statului au activat roamingul în caz de dezastru pe toate rețelele.

Meteorologii se așteaptă ca vântul puternic și precipitațiile abundente să continue și în următoarele zile. Iar riscul de inundații rămâne ridicat în mai multe regiuni. Autoritățile spun că Helene este cel mai mare uragan care a lovit vreodată nordul Floridei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE