Uniunea Europeană este decisă să reducă dependența energetică față de Rusia. Așadar, Comisia Europeană a anunțat un plan pe care l-a numit Repower EU. Comisarul european pentru Energie recunoaște că implementarea acestuia nu va fi ușoară.
„Este ușor să consideri ambiția Europei de a deveni independentă de gazul rusesc doar un vis sau o rezolvare pentru creșterea prețurilor. Recunoaștem că desprinderea Europei de cel mai mare furnizor de energie va fi dificilă, dar beneficiile economice ale tăierii dependenței vor fi mult mai mari decât costurile pe termen scurt ale RepowerEU,” a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
Propunerile se axează pe trei direcții:
- Diversificarea importurilor;
- Economia de energie;
- Creșterea ponderii energiei regenerabile.
Panourile solare sunt un element-cheie pentru a atinge țelul de a crește ponderea energiei regenerabile la 45% până în 2030. Toate clădirile noi vor trebui să instaleze panouri solare pe acoperiș. Mai întâi, măsura va fi obligatorie pentru clădirile publice, iar din 2029 pentru toate clădirile rezidențiale.
„Un blocaj major în dezvoltarea energiei regenerabile în Europa apare din cauza birocrației. Durează ani de zile să iei licențe. Să vă dau doar un exemplu, în unele țări europene, autorizațiile pentru construcția unei ferme eoliene durează 9 ani. Licențele pentru fermele solare durează 6 ani,” a declarat Simone Tagliapietra, analist Bruegel.
Mecanismul comun de achiziție
UE a lucrat cu parteneri internaționali pentru a diversifica aprovizionarea de câteva luni și a asigurat niveluri record de importuri de GNL și livrări mai mari de gaze prin conducte. Platforma energetică a UE recent creată, susținută de grupuri operative regionale, va permite achiziții comune voluntare de gaz, GNL și hidrogen prin punerea în comun a cererii, optimizarea utilizării infrastructurii și coordonarea contactării către furnizori.
Ca un pas următor, Comisia va lua în considerare dezvoltarea unui „mecanism comun de achiziție” care va negocia și va contracta achizițiile de gaze în numele statelor membre participante. De asemenea, Comisia va lua în considerare măsuri legislative care să impună diversificarea în timp a aprovizionării cu gaze de către statele membre. Platforma va permite, de asemenea, achiziționarea în comun de hidrogen regenerabil.
Strategia energetică externă a UE va facilita diversificarea energiei și construirea de parteneriate pe termen lung cu furnizorii, inclusiv cooperarea cu privire la hidrogen sau alte tehnologii ecologice. În conformitate cu Global Gateway, strategia acordă prioritate angajamentului UE față de tranziția globală ecologică și echitabilă la energie, creșterea economiilor de energie și a eficienței pentru a reduce presiunea asupra prețurilor, stimulând dezvoltarea surselor regenerabile și a hidrogenului și intensificând diplomația energetică.