Italia este unul dintre liderii europeni în cercetarea care să ducă la independență energetică. Este parte a procesului prin care Europa încearcă să-și reducă dependența de importurile de gaz din Rusia. Așa că la un centru de la periferia Romei, experții testează surse alternative pentru a obține energie mai curată.
Cercetătorii italieni caută noi metode care să înlocuiască tehnologiile energetice existente cu sisteme noi, mai ecologice. Pot fi uriașe panouri solare sau o fabrică de biogaz, care produce gaz metan din resturi alimentare. Este o metodă promițătoare, spun oamenii de știință. Doar că nu este prea mult utilizată, iar resturile de mâncare sunt aruncate la groapa de gunoi.
„Producția de biogaz dă o mână de ajutor importantă pentru obținerea independenței energetice. S-a calculat că, dacă am fi capabili să folosim o mare parte din deșeurile alimentare, am produce aproximativ zece la sută din gazul metan pe care îl folosim pentru energie și asta înseamnă că am putea înlocui o parte importantă pentru independența energetică”, a explicat Roberto Ciccoli, cercetător în industria biogazului.
Hidrogenul, un nou combustibil eco
Dar nu numai gazul metan este subiect de cercetare. Hidrogenul pare și mai promițător, pentru că din arderea acestuia rezultă apă, deci nimic poluant. Există chiar o uzină de celule de combustie de înaltă temperatură, care folosesc hidrogen. Numai că la ora actuală costurile sunt prea mari, recunosc oamenii de știință.
„În momentul de față, cel mai critic punct pentru introducerea acestei tehnologii în viața noastră de zi cu zi este probabil costul de producție. În termeni generali, producerea unui kilowatt de putere cu aceste utilaje costă aproximativ zece mii de euro. Pentru a fi competitivi cu tehnologia actuală de producere a energiei, cu care suntem obișnuiți, de exemplu, cu motorul cu ardere, ar trebui să scădem acel cost la aproximativ patru mii de euro pe kilowatt”, a precizat David Pumiglia, cercetător.
Nu este însă imposibil, mai ales că tehnologia și-a dovedit utilitatea. Numai în Japonia, sute de mii de astfel generatoare sunt deja utilizate în gospodării.
Alte încercări ale oamenilor de știință din Italia seamănă cu filmele sciece-fiction. Unii testează o imensă antenă solară. Aceasta captează razele soarelui și le concentrează asupra unui recipient. Temperatura ajunge la aproape 1.000 de grade Celsius, iar procesul generează energie electrică.
Lumea este de accord că, din punct de vedere al designului, noile tehnologii nu arată prea bine. Dar ele ar putea fi soluția pentru scăderea dependenției de importurile energetice.