Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU cere măsuri împotriva căldurii extreme, după ce omenirea a înregistrat cea mai caldă zi

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi țărilor să abordeze urgența epidemiei de căldură extremă, alimentată de schimbările climatice - la câteva zile după ce lumea a înregistrat cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată.

„Căldura extremă este noua anormalitate. umea trebuie să se ridice la înălțimea provocării creșterii temperaturilor”, a declarat Guterres.

Schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie mai frecvente, mai intense și să dureze mai mult în întreaga lume.

Deja în acest an, condițiile caniculare au ucis 1 300 de pelerini hajj, au închis școlile pentru aproximativ 80 de milioane de copii din Africa și Asia și au dus la o creștere a numărului de spitalizări și decese în Sahel.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor în 1940, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

ONU a făcut apel la guverne nu numai să reducă emisiile de combustibili fosili - motorul schimbărilor climatice - ci și să consolideze protecția celor mai vulnerabili, inclusiv a persoanelor în vârstă, a femeilor însărcinate și a copiilor, și să sporească garanțiile pentru lucrători.

Conform unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) publicat joi, peste 70 % din forța de muncă la nivel mondial - 2,4 miliarde de persoane - se află în prezent într-un risc ridicat de căldură extremă.

În Africa, aproape 93% din forța de muncă este expusă căldurii excesive. Căldura excesivă a fost învinuită de producerea a aproape 23 de milioane de leziuni la locul de muncă în întreaga lume și a aproximativ 19 000 de decese anual.

”Avem nevoie de măsuri de protecție a lucrătorilor, bazate pe drepturile omului”, a declarat Guterres.

De asemenea, acesta a solicitat guvernelor să își „protejeze de căldură” economiile, sectoarele critice precum asistența medicală și mediul construit.

Orașele se încălzesc de două ori mai rapid decât media mondială din cauza urbanizării rapide și a efectului de insulă de căldură urbană.

Până în 2050, unii cercetători estimează o creștere globală de 700% a numărului de persoane sărace din mediul urban care trăiesc în condiții de căldură extremă.

Aceasta este prima dată când ONU lansează un apel global la acțiune privind căldura extremă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE