Comisia Europeană a propus marți să impulsioneze industria militară europeană cu cel puțin 1,5 miliarde de euro, în perioada 2025-2027. Executivul comunitar vrea astfel să încurajeze producătorii din acest domeniu să-și asume mai multe riscuri pentru a crește producția prin intermediul unor achiziții comune sau prin prin avantaje financiare. Propunerea a fost avansată, pe fondul insecurității generate de invazia rusă din Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
”Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a readus un război de mare intensitate în Europa. După zeci de ani de cheltuieli insuficiente, trebuie să investim mai mult în apărare şi să o facem în comun şi mai bine", a declarat înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, potrivit sursei citate.
Josep Borrell a prezentat prima strategie industrială de apărare şi un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire şi securitatea Europei.
- Ucrainenii spun că au scufundat încă o navă de război rusească în Marea Neagră, în valoare de 65 de milioane de dolari
- Politico: Operațiunea magistrală de spionaj a lui Putin l-a discreditat pe Scholz
- Lavrov: "Guvernul de la Chișinău, condus de români, calcă pe urmele regimului de la Kiev / Vrea să anexeze Moldova la România"
Propunerea Comisiei Europene pentru a crește producția în industria de Apărare
Potrivit Comisiei Europene, strategia stabilește indicatori pentru a măsura progresele obținute de statele membre în direcția pregătirii industriale, notează sursa citată. Astfel, statele membre sunt invitate de Executivul comunitar:
- să cumpere cel puţin 40% din echipamentele de apărare la comun până în 2030;
- să se asigure că, până în 2030, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35% din valoarea pieţei UE a apărării;
- să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50% din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60% până în 2035.
De asemenea, documentul elaborat de CE prezintă provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială şi tehnologică de apărare europeană (EDTIB), precum şi oportunitatea de a valorifica întregul său potenţial şi stabileşte o direcţie pentru următorii 10 ani.
Pentru a spori gradul de pregătire industrială a apărării europene, statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună şi european.
Ce prevede strategia industrială europeană în domeniul Apărării
Pentru a sprijini statele membre să îndeplinească aceste obiective, Strategia industrială europeană în domeniul apărării prezintă un set de acţiuni care vizează:
- asigurarea faptului că bugetele naţionale şi ale UE sprijină cu mijloacele necesare adaptarea industriei europene de apărare la noul context de securitate;
- integrarea unei culturi a pregătirii pentru apărare în toate politicile, în special prin solicitarea unei revizuiri a politicii de creditare a Băncii Europene de Investiţii în acest an;
- dezvoltarea unor legături mai strânse cu Ucraina prin participarea sa la iniţiativele Uniunii de sprijinire a industriei de apărare şi prin stimularea cooperării dintre industriile de apărare din UE şi Ucraina;
- colaborarea cu NATO şi cu partenerii strategici ai UE.
Câți bani vor fi alocați prin Programul pentru industria europeană de apărare (EDIP) până în 2027
Programul pentru industria europeană de apărare (EDIP) este noua iniţiativă legislativă care va face legătura de la măsuri de urgenţă pe termen scurt, adoptate în 2023 şi încheiate în 2025, la o abordare mai structurală şi pe termen mai lung pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării.
Acest lucru va asigura continuitatea sprijinului pentru baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, pentru a însoţi adaptarea rapidă a acesteia la noua realitate.
EDIP va mobiliza 1,5 miliarde de euro din bugetul UE în perioada 2025-2027, pentru a spori în continuare competitivitatea EDTIB. Sprijinul financiar acordat de EDIP va extinde în special logica de intervenţie a EDIRPA (sprijin financiar de la bugetul UE pentru a compensa complexitatea cooperării dintre statele membre în faza de achiziţii publice) şi ASAP (sprijin financiar pentru industriile de apărare care îşi sporesc capacitatea de producţie), pentru a încuraja în continuare investiţiile EDTIB.
De asemenea, bugetul EDIP poate fi folosit pentru a institui un fond pentru accelerarea transformării lanţurilor de aprovizionare în domeniul apărării (FAST). Acest nou fond va urmări facilitarea accesului la finanţare prin îndatorare şi/sau prin capitaluri proprii pentru IMM-uri şi mici întreprinderi cu capitalizare medie care industrializează tehnologii de apărare şi/sau fabrică produse din domeniul apărării.
Bugetul EDIP va consolida, de asemenea, cooperarea industrială a UE cu Ucraina în domeniul apărării şi va sprijini dezvoltarea bazei sale industriale şi tehnologice de apărare. În acest scop, EDIP ar putea eventual să obţină finanţare suplimentară din profiturile excepţionale obţinute din activele suverane ruseşti imobilizate (sub rezerva deciziei Consiliului la propunerea Înaltului Reprezentant).
Aceasta implică, de asemenea, un regim la nivelul UE pentru securitatea aprovizionării cu echipamente de apărare, care va asigura accesul constant la toate produsele necesare din domeniul apărării în Europa şi va oferi un cadru pentru a reacţiona eficient la eventuale crize viitoare de aprovizionare cu produse din domeniul apărării.