Elon Musk, director al Tesla şi SpaceX, a preluat joi controlul Twitter după ce a finalizat achiziţionarea reţelei de socializare pentru 44 de miliarde de dolari, potrivit mai multor articole din presa de specialitate americană, relatează AFP.
Câteva ore mai târziu, Musk a postat pe Twitter: „pasărea a fost eliberată”, o referire la logo-ul Twitter.
După luni de răsturnări de situaţie, cel mai bogat om din lume l-a concediat imediat pe şeful Parag Agrawal şi pe alţi doi directori, directorul financiar Ned Segal şi directorul juridic Vijaya Gadde, potrivit unor surse anonime ale Washington Post.
Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări din partea AFP. Elon Musk a avut termen până vineri să finalizeze achiziţionarea reţelei de socializare, în caz contrar, un proces ar fi avut loc în noiembrie.
Operaţiunea a durat de la anunţarea, la sfârşitul lunii aprilie, a unei oferte de achiziţionare pentru suma de 44 de miliarde de dolari, acceptată de Twitter.
Care a fost parcursul tranzacției
În ianuarie, Musk a început să achiziționeze în mod regulat acțiuni, astfel încât, până la jumătatea lunii martie, a reuțit să dețină 5% în cadrul firmei.
În aprilie, a fost desemnat ca fiind cel mai mare acționar al Twitter, iar la sfârșitul lunii, s-a ajuns în cele din urmă la un acord pentru cumpărarea companiei pentru suma de 44 de miliarde de dolari.
El a declarat că intenționează să curețe conturile de spam și să păstreze platforma ca un loc de exprimare liberă.
Însă, la jumătatea lunii mai, Musk, un utilizator prolific al Twitter, a început să se răzgândească în privința achiziției, invocând faptul că are o îngrijorare cu privire la numărul de conturi false de pe platformă, care era mai mare decât susținea Twitter.
În iulie, el a declarat că nu mai dorește să achiziționeze compania. Cu toate acestea, Twitter a susținut că miliardarul s-a angajat din punct de vedere legal la achiziție și a intentat în cele din urmă un proces pentru a-l obliga să respecte acordul.
La începutul lunii octombrie, Musk și-a reluat planurile de preluare a companiei cu condiția ca procedurile legale să fie suspendate.
Ce schimbări vrea să facă Elon Musk la Twitter
Deocamdată, Twitter nu a făcut niciun comentariu cu privire la noua sa echipă de conducere, însă, indiferent cine va deveni următorul director executiv, este clar că Musk va fi în cele din urmă la conducerea companiei.
El s-a certat cu Agrawal la începutul lunii aprilie - când acesta a făcut parte pentru scurt timp din consiliul de administrație al Twitter.
În mesajele private dezvăluite în documentele depuse în instanță, Musk a vorbit despre faptul că Agrawal nu a înțeles cum să rezolve problemele platformei de socializare.
Cam în același timp, el a folosit Twitter pentru critici la adresa lui Gadde, avocatul de top al companiei. Postarea sa a fost urmată de un alt val de mesaje nepotrivite la adresa avocatului, din partea altor utilizatori.
În cazul lui Gadde, o angajată a Twitter de 11 ani, care conduce și departeamentul de politică publică și siguranța, hărțuirea a inclus atacuri rasiste și misogine, pe lângă apelurile pentru ca Musk să o concedieze. Joi, după ce a fost concediată, tweet-urile de hărțuire s-au aprins din nou.
Schimbările lui Musk vor avea ca scop creșterea numărului de abonați și a veniturilor Twitter.