Relocarea elevilor din cauza lucrărilor de renovare sau pur și simplu a lipsei de spațiu nu este deloc pe placul părinților. Printre opțiunile pentru care optează autoritățile locale sunt containerele special amenajate, care deseori sunt amplasate pe terenurile de sport ale școlilor.
Elevii din aproximativ 600 de școli sunt relocați la nivel național. Asta din cauza lucrărilor de renovare sau reabilitare sau din cauza aglomerației din școli. Există trei opțiuni: fie învață în clădirile altor școli, fie învață în trei schimburi, fie învață în containere ca cele din curtea școlii din spatele meu.
Evident, părinții nu sunt de acord cu astfel de măsuri, iar cei care vin din diasporă spun că autoritățile din alte țări au mai mare grijă de infrastructura școlară, astfel încât relocările sunt foarte rare.
”În alte școli da, în containere nu, depinde de condițiile care sunt și părinții dacă sunt, bineînțeles, informați și sunt de acord... în momentul în care-mi înscriu copilul la o școală și este acceptat, vreau să meargă la acea școală. În afară așa este, nu prea avem surprize decât în cazuri extreme și chiar și atunci suntem întrebați unde vrem să înscriem copiii”, spune un părinte.
Reprezentanții Ministerului Educației spun că altă soluție nu există, fiindcă mai multe școli au intrat în ultimii ani în lucrări de renovare ample.
Florin Lixandru, secretar de stat Ministerul Educației: ”Am conlucrat cu inspectorii școlari generali și cu toți directorii de școli astfel încât să identificăm soluții pentru a evita un învățământ în trei schimburi sau un învățământ online, astfel că, din cele 614 de unități de învățământ afectate de acest proces de reabilitare, 451 vor fi relocate în alte spații, iar pentru celelalte s-au identificat soluții la nivel local. Da, este o situație un pic neplăcută, dar trebuie să vedem și partea plină a paharului – faptul că se fac investiții în infrastructură, că se reabilitează spațiile de învățământ, iar din păcate timpul alocat acestor lucrări pe perioada vacanței de vară este insuficient.”
De asemenea, la nivel național, elevii din 20 de unități vor învăța în trei schimburi în acest an, tot din cauza lucrărilor de reabilitare sau a supraaglomerării școlilor considerate foarte bune.