Noul an de școală vine cu aceleași probleme. Multe unități de învățământ încă se află în renovare, astfel că mulți elevi vor fi relocați câte alte școli. Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației a menționat pentru Euronews România că în această situație se află 614 școli. Nu am scăpat nici de toaletele din curte, în acest moment 180 de unități de învățământ încă nu au fost reabilitate.
Câți elevi vor fi relocați
”Cifrele diferă în funcție de școală. De la 250 la 500, 600 de elevi, depinde acum de numărul de elevi din fiecare unitate de învățământ. Noi avem un inventar pe corpuri de clădire la acest moment. (...) Din cele 614 unități de învățământ afectate de acest proces de reabilitare, 451 vor fi relocate în alte spații, iar pentru celelalte s-au identificat situații la nivel local. Este o situație un pic neplăcută, dar trebuie să vedem și partea plină a paharului. Faptul că se fac investiții în infrastructură, se reabilitează spațiile de învățământ, dar din păcate, timpul alocat acestor lucrări pe perioada vacanței de vară este insuficient. În două luni nu poți să finalizezi o lucrare de investiții, o reabilitare a unei clădiri motiv pentru care și noi facem apel la înțelegerea părinților. Au fost identificate soluții astfel încât elevii și preșcolarii din aceste unități de învățământ care vor beneficia de o infrastructură modernă, de clădiri reabilitate în cel mai scurt timp, să poată să meargă la școală”, a menționat Florin Lixandru.
180 de unități de învățământ au toaleta în curte
O altă problemă semnalată este existența toaletelor în curte în 180 de unități de învățământ din România. Florin Lixandru a dat asigurări că Ministerul Educației are în plan eliminarea treptată a acestor toalete în curte, dar acest lucru va necesita timp și resurse.
”Această temă a toaletelor în curte ne preocupă tot mai mult. Din cele aproximativ 18.000 de locații în care își desfășoară activitatea sistemul de învățământ, mai sunt 180 de unități în care toaletele sunt în curte. Acest lucru se datorează unor condiții obiective, nu neapărat lipsei de finanțare sau de preocupare. Sunt unități de învățământ care sunt situate în locuri greu accesibile care nu pot fi la racordate la o rețea de apă curentă sau la o rețea de canalizare. Sunt situații în care în unitățile de învățământ învață 10 elevi”
- Ministrul Sănătății, despre testarea antidrog a elevilor: Nu vom sprijini testarea de masă
- Prefectul Capitalei propune adeverințe că elevii au fost testați antidrog și chestionar pentru părinți
- Testarea antidrog în școli, criticată de experți. Criminolog: ”Este ineficientă. Are costuri foarte mari și efectele adverse sunt uriașe”
Totodată, Lupta împotriva consumului de droguri în școli rămâne în continuare o prioritate pentru Ministerul Educației. Această problemă se adaugă altor preocupări, cum ar fi violența în școli și bullying-ul.
Ministerul va veni cu clarificări legate de modalitatea de depistare a consumului de droguri în școli în cel mai scurt timp, iar aceste măsuri ar putea fi anunțate până săptămâna viitoare.
”Este un fenomen care ne preocupă pe toți, pe lângă fenomenul violenței în școli, al bullying-ului și prevenirea consumului de substanțe periculoase, consumul de droguri, este una dintre prioritățile noastre în viitorul an școlar”, a mai declarat Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.