Miza examenului de Bacalaureat este un loc cât mai bun la facultate. Pentru un tânăr de la Colegiul Național Tudor Vianu din București a însemnat chiar o bursă de 65.000 de lire sterline la cel mai prestigios colegiu de la Cambridge, Trinity College, unde va studia fizica. Pentru un alt tânăr din Iași, care a luat 10 la Bac, media a contat pentru a ajunge la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, care face parte din Ivy league.
Cambridge oferă doar 80 de burse anual
Mihnea Morărescu a fost olimpic pe țară la matematică și fizică. Și-a dorit dintotdeauna să studieze în străinătate și a muncit enorm la școală pentru a obține cele mai bune rezultate și a ocupa locul rezervat la Cambridge în urma procedurii de admitere. Cambridge este printre primele trei universități din lume potrivit rankingurilor internaționale și oferă doar 80 de burse anual.
Mihnea Morărescu, elev: ”Eu la Bacalaureat a trebuit să iau peste 9,80 la matematică și la fizică și media să fie peste 9,50 ca să pot să am locul asigurat la Cambridge li ofertele de obicei sunt foarte mari, au fost cazuri, spre exemplu, la Imperial în anii trecuți, am o prietenă, care și ea a intrat la Cambridge anul acesta, de altfel, fratele ei a trebuit să ia 10 la Bacalaureat. Eu am luat 9,60 la română și 10 la matematică și fizică.”
Bursa pe care a obținut-o îi va asigura taxele de studiu, cazarea, masa și orice alte cheltuieli uzuale pentru studii.
Mihnea Morărescu, elev: ”Bursa nu este asigurată și pentru următorii ani, eu trebuie să-mi mențin un standard academic ca să pot să-mi păstrez bursa. Mă aștept să fie total diferit de ce am trăit până acum. Mă aștept să dau de oameni care să fie mult mai inteligenți decât mine, eu asta urmăresc, vreau să învăț de la persoanele respective.”
Theodor a fost șef de promoție în fiecare an
Patru absolvenți de liceu din județul Iași au obținut media zece la bacalaureat. Printre ei este și Theodor. A absolvit Colegiul "Costache Negruzzi" din Iași și din clasa întâi până la sfârșitul liceului a avut numai medii de zece. Șef de promoție în fiecare an, Theodor a demonstrat că nu e nevoie de meditații, dacă munca este constantă.
Theodor Bulacovschi, elev: ”A fost un obiectiv să ajung la universitate de top încă din momentul în care alegeam la ce liceu să merg. Am aplicat în total la 25 de universități. Am fost admis la 10 dintre ele, doar că voi studia la University of Pennsylvania. Este o universitate din Ivy League, același rang cu Harvard, Princeton și alte nume cunoscute și voi studia computer engineering.”
Pentru el, spune Theodor, este zona care îi oferă cele mai multe oportunități. Un obiectiv personal este să își folosească cunoștințele și performanțele pentru a da înapoi comunităților care l-au format.
Theodor Bulacovschi, elev: ”Probabil voi lucra câțiva ani pentru a aduna experiență, pentru a mă bucura de cunoștințele pe care le-am dobândit pentru a aplica în acel mediu. Doar că, desigur, mi-ar face plăcere să mă pot întoarce în România, să aduc cunoștințe know how. Eventual, să lucrez și cu alți elevi care pleacă acum in Statele Unite, să facem anumite schimbări, să facem schimbări în bine.”