Tarifele anunțate de președintele american Donald Trump au generat o undă de șoc în economia globală și pe bursele de valori. De asemenea, dolarul american s-a depreciat față de celelalte valute importante, ajungând la minimul ultimelor șase luni, ceea ce amenință SUA cu intrarea în recesiune.
Până în prezent, moneda americană s-a devalorizat cu 2,2% raportat la alte valute importante. Dolarul este în scădere accentuată față de euro, care a crescut cu aproape doi cenți și jumătate, ajungând la 1,109 dolari, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii octombrie a anului trecut, potrivit The Guardian.
Indicele Dow Jones a deschis în scădere cu 1.116 puncte, sau 2,64%. Indicele S&P 500 a scăzut cu 3,24% și era pe cale să înregistreze cea mai proastă zi de la criza inflației din 2022. Indicele tehnologic Nasdaq a scăzut cu 4,33% la deschidere, potrivit CNN.
Compania Apple, afectată după anunțarea tarifelor lui Trump
Aproape 300 de miliarde de dolari au fost pierduți din capitalizarea companiei Apple, pe fondul turbulențelor de pe piața bursieră. Acțiunile Apple au scăzut în prezent cu 9%, ceea ce reduce capitalizarea sa de piață la aproximativ 3,07 miliarde de dolari, de la 3,367 miliarde de dolari aseară.
Apple va fi afectată de noile tarife americane la importurile din China, Taiwan, India și Vietnam, deoarece o mare parte a lanțului său de producție și aprovizionare se află în regiunea Asia-Pacific.
Reacții internaționale după tarifele promovate de Donald Trump
Sunt reacții în toată lumea după ce Donald Trump a taxat statele pe care le consideră „neprietenoase”. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană pregătește contramăsuri. Doar Rusia, Belarus și Coreea de Nord nu au fost vizate taxele anunțate de Casa Albă.
Președinta Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu SUA. Cu toate acestea, au fost luate măsuri de precauție.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Europa are cea mai mare piață unică din lume, 450 de milioane de consumatori. Acesta este portul nostru de siguranță în vremuri tumultoase. Iar Europa va fi alături de cei direct afectați. Am anunțat deja noi măsuri pentru a sprijini sectoarele oțelului și automobilelor. Săptămâna trecută, am limitat cantitatea de oțel care poate fi importată în Europa fără taxe vamale. Acest lucru va oferi mai mult spațiu de respiro acestor industrii strategice.
În același timp, suntem pregătiți și să răspundem. Suntem gata să finalizăm măsuri retaliatorii pe oțel și vom implementa și alte metode dacă negocierile eșuează.”
Despre măsurile de salvare a Uniunii Europei a vorbit și președintele Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, Bernd Lange.
Bernd Lange, președintele Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European: „Am analizat și măsurile noastre de salvgardare și le-am sporit, astfel încât să nu mai fim vizați de tarifele pentru exporturile de oțel care nu mai ajung în Statele Unite și care ajung acum pe piața europeană. Și vom face acest lucru și în cazul altor bunuri.”
Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat că Spania își va proteja companiile și angajații, dar guvernul de la Madrid rămâne deschis în fața negocierilor. Și premierul Italiei a criticat tarifele anunțate de Trump.
Giorgia Meloni a scris pe rețelele de socializare că decizia lui Trump este „greșită” și nu avantajează niciuna dintre părți.
„Introducerea taxelor vamale asupra Uniunii Europene este o măsură pe care o consider greșită și care nu este în interesul niciunei părți. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la un acord cu SUA, cu scopul de a evita un război comercial, care ar slăbi inevitabil Occidentul în favoarea altor actori globali. În orice caz, ca întotdeauna, vom acționa în interesul Italiei și al economiei sale, inclusiv prin colaborarea cu ceilalți parteneri europeni”, a scris Giorgia Meloni.
Reacția Chinei despre noile tarife: Acest lucru dăunează grav sistemului comercial internațional
În afara Uniunii Europene și cu o rată totală de impozitare de 54%, China se numără printre statele cele mai afectate de tarifele administrației americană. Beijingul cere Statelor Unite să demareze negocieri pentru soluționarea disputelor comerciale.
Guo Jiakun, purtătorul de cuvânt ministrul chinez de Externe: „SUA, sub pretextul reciprocității, a impus taxe vamale asupra produselor din multe țări, inclusiv China. Acest lucru încalcă grav normele OMC și dăunează grav sistemului comercial internațional multilateral bazat pe norme. China se opune ferm acestui lucru și va lua măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre interesele legitime.”
Japonia face și ea parte din lista celor 60 de state pe care Washingtonul le consideră neprieteneoase.
Yoshimasa Hayashi, secretarul șef al Cabinetului japonez: „Considerăm că măsurile actuale, împreună cu măsurile ample de restricționare a comerțului luate de guvernul SUA, ar putea avea un impact semnificativ asupra relațiilor economice dintre Japonia și SUA și, prin extensie, asupra economiei globale și a sistemului comercial multilateral în ansamblu.”
Premierul Australiei: Tarifele administrației nu au nicio bază logică
Reacții au venit și din Australia.
Anthony Albanese, premierul Australiei: „Pentru Australia, aceste tarife nu sunt neașteptate, dar permiteți-mi să fiu clar, ele sunt total nejustificate. Președintele Trump s-a referit la tarife reciproce. Un tarif reciproc ar fi zero, nu 10 %. Tarifele administrației nu au nicio bază logică și contravin bazelor parteneriatului dintre cele două națiuni ale noastre. Nu este acțiunea unui prieten. Decizia va spori incertitudinea în economia globală și va crește costurile pentru gospodăriile americane.”
Canada a beneficiat acum de clemența președintelui american. Guvernul de la Ottawa nu a fost inclus pe lista prezentată de Donald Trump, dar canadienii plătesc deja 20% pentru importurile de oțel și aluminiu. Cu toate acestea, noul premier Mark Carney a spus că decizia președintelui american va schimba radical comerțul mondial.
Mark Carney, premierul Canadei: „Președintele Trump tocmai a anunțat o serie de măsuri care vor schimba fundamental sistemul comercial internațional. Acum, făcând acest lucru, el a păstrat o serie de elemente importante ale relației noastre, relația comercială dintre Canada și Statele Unite, dar tarifele pentru fentanil rămân în vigoare, la fel ca tarifele pentru oțel și aluminiu.”
Analiștii economici susțin că taxele vamale anunțate de Trump vor încetini creșterea economică mondială, iar Statele Unite nu vor câștiga prea mult de pe urma războiului comercial.