Economia europeană își revine greu după criza provocată de războiul din Ucraina. Prognozele pentru următoarele luni indică un avans, dar destul de modest. Ușoara revenire ar putea fi, însă, puternic afectată dacă SUA vor pune în aplicare politici protecționiste în relațiile comerciale cu Uniunea Europeană. Acestea au fost anunțate, în timpul campaniei electorale, de către președintele reales Donald Trump.
UE va fi afectată dacă Trump va impune taxe comerciale
Pentru acest an, în zona euro, este așteptată o creștere economică de doar 0,8 la sută. Prognozele sunt ceva mai optimiste pentru 2025, când avansul ar putea fi de 1,3 la sută. Revenirea este susținută în mare parte de reducerea inflației și creșterea salariilor, care au impulsionat puterea de cumpărare.
Paolo Gentiloni, Comisar European pentru Economie: După stagnarea pe care am avut-o în 2023, economia europeană crește din nou, merge spre o aterizare ușoară și va accelera în următorii doi ani. Cu toate acestea, creșterea rămâne modestă și expusă unor riscuri importante de declin.
Economia europeană va fi, însă, puternic zdruncinată dacă SUA vor introduce taxe la importul de produse europene, așa cum a anunțat Donald Trump. Este vorba de o taxă de până la 10 la sută, care, potrivit economiștilor, va provoca reducerea comerțului. Asta însemnă mai puțini bani pentru companiile europene.
Paolo Gentiloni, Comisar European pentru Economie: O eventuală politică comercială protecționistă a SUA va fi extrem de dăunătoare pentru ambele economii. Comisia va colabora cu viitoarea administrație americană pentru a promova o agendă transatlantică puternică și pentru a se asigura că rutele comerciale internaționale rămân deschise și devin mai sigure.
După invazia Rusiei în Ucraina, la începutul anului 2022, țările europene s-au confruntat cu o creștere bruscă a prețurilor la energie, iar inflația a ajuns la un nivel record de aproape 11 la sută. Puterea de cumpărare a populației a scăzut, iar economia europeană a stagnat.