Contabilii și reprezentanți ai mediului de afaceri cer abrogarea e-TVA, o nouă măsură fiscală menită să aducă banii din economia neagră în bugetul statului. Potrivit experților, noile obligații fiscale nu fac altceva decât să îngreuneze munca antreprenorilor, contabililor și inclusiv pe cea a inspectorilor Fiscului. În plus, va obliga firmele să facă noi investiții care nu sunt necesare.
"Este un circ birocratic care asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația", spun experții fiscali.
E-TVA, criticată de experți
Digitalizarea TVA, taxă pe care o regăsim în fiecare produs pe care-l cumpărăm, ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 august pentru tranzacțiile efectuate din 1 iulie.
Pe înțelesul tuturor, ANAF vrea să colecteze foarte multe date despre fiecare tranzacție în parte, în așa fel încât să știe concret ce achiziționează fiecare român, locul, ora și valoarea cumpărăturilor. În plus, ANAF va transmite firmelor un decont precompletat care va conține anumite informații pe care companiile nu le au.
În acest fel, vor apărea foarte multe erori pentru care contabilii vor trebui să facă note explicative, ceea ce va le va îngreuna mult munca. Vor avea la dispoziție doar 5 zile ca să-și dea seama de ce datele de la ANAF sunt greșite, deși Fiscul va crede că sunt corecte.
Munca de verificare a fost mutată, astfel, de la ANAF la contabili, în mod forțat. Experții fiscali spun că E-TVA "e dictatură fiscală".
Noua măsură nu a primit avizul Consiliul Economic și Social, care este, însă, consultativ. Partenerii statului susțin că e-decontul nu va aduce sub nicio formă venituri suplimentare la bugetul de Stat sau creșterea conformării. România se află în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea TVA.