Ministrul Energiei a declarat că nu există „niciun motiv de îngrijorare” în acest moment în cazul sistemului energetic din România, în contextul penei masive de curent care afectează 50 de milioane de oameni din Spania, Portugalia și unele regiuni din Franța. Într-un interviu acordat Euronews România, Sebastian Burduja a dat asigurări că „la nivelul României nu avem probleme, deci nu avem un plan ca atare”.
Prezent la „Summitul celor trei mări” găzduit în Varșovia, capitala Poloniei, ministrul Energiei a evidențiat că în acest moment „prioritatea autorităților din Spania și din Portugalia este să restabilească alimentarea cu energie electrică”.
„Atunci când se întâmplă un asemenea fenomen deosebit de grav, fiecare secundă înseamnă pagube foarte mari, fiecare minut, fiecare oră care trece, pentru consumatorii casnici poate este un lucru care ține de un deranj, dar pentru economie înseamnă pagube foarte mari. (...)
Dispecerul energetic național din România m-a asigurat că nu avem în acest moment niciun motiv de îngrijorare. Nu sunt probleme în sistemul energetic românesc. Asta este prioritatea noastră. Sunt convins că în zilele următoare se vor elucida și cauzele acestui fenomen. E foarte greu să speculăm acum sau să ne dăm cu părerea”, a afirmat Sebastian Burduja, la Euronews România.
Burduja, despre blackout-ul din Spania: „Poate fi o variație de temperatură, așa pare că spun portughezii la acest moment”
„Nu cred că trebuie să ne hazardăm să ne dăm cu părerea despre posibile cauze în acest moment. Poate fi un incident cibernetic, poate fi o variație de temperatură, așa pare că spun portughezii la acest moment, dând vina pe probleme în rețeaua din Spania.
Poate fi altceva legat de adecvanța sistemului, producție versus consum, în contextul în care în această tranziție verde despre care vorbim și la Summitul celor trei mări. Cu cât crește ponderea energiei intermitente - solar, eolian - contăm pe ele când strălucește soarele sau bate vântul, în rest trebuie să avem baterii, trebuie să avem stocare, cu cât crește această pondere de energie verde, cu atât sistemul energetic devine mai vulnerabil”, a afirmat ministrul Energiei.
Ce acțiuni se iau la nivel european în cazul unui blackout
Întrebat dacă există un plan la nivel european pentru situații cum este pana masivă de curent din Peninsula Iberică, Burduja a explicat că sunt aplicate măsuri la nivelul dispecerilor energetici din fiecare țară, „operatorii de sistem, cum avem noi Transelectrica și Dispecerul energetic național”.
„Sunt grupuri de lucru, comunicări în timp real. Există și la nivel european ENTSO-E - operatorul european de transport - pentru că e important când se întâmplă un incident și nu e primul, s-a întâmplat și în Balcani, în anii anteriori, și în alte zone, să existe o coordonare între dispecerii energetici pentru a putea să izoleze astfel de incidente, să afecteze cât mai puțină lume.
La nivelul României nu avem probleme, deci nu avem un plan ca atare. Suntem în contact permanent, suntem pregătiți să avem un comandament energetic dacă se impune. La acest moment nu există motive de îngrijorare”, a mai spus ministrul Energiei.
Burduja cere investiții în sistemul de energie al României
„Toate aceste lucruri ne arată importanța sistemului energetic în orice țară. Este un lucru pe care îl luăm ca un dat. Se aprinde becul, e parte din normalitatea cotidiană, dar există și astfel de episoade. Trebuie să fim pregătiți. Investițiile importante în zona de stocare, în zona de modernizare a sistemelor energetice și în zona de apărare cibernetică, toate sunt importante, toate sunt parte din această tranziție verde, tranziție energetică. Toate trebuie făcute și toate înseamnă un efort important pentru economiile noastre”, a mai spus Sebastian Burduja.
România s-a confruntat cu o pană masivă de curent în 1977
„Singurul blackout din istoria României, cel din 1977 (10 mai 1977, n.red), a durat cinci ore și a însemnat pagube de trei, patru ori mai mari decât pagubele cutremurului din același an. Cam despre o astfel de scară vorbim (...)
Cel mai important lucru în orice astfel de situație este să nu ne panicăm, să nu ne alarmăm, să avem grijă de sănătatea noastră. În general, penele de curent sunt punctuale. Nu durează o perioadă lungă de timp.
Dacă vorbim despre un blackout, și în 1977, după patru, cinci ore, alimentarea cu energie a fost restabilită la nivelul întreg teritoriului României. Nu sunt perioade lungi de timp”, a precizat Burduja.
Ministrul Energiei, despre ce trebuie să faci în caz de blackout: „Important e ca românii să stea liniștiți”
„Nu cred că este nevoie de măsuri de speciale, de provizii sau de alte lucruri. Important e ca românii să stea liniștiți și să aibă încredere în specialiștii din sistemul nostru energetic.
Sunt prevederi legale aici, nu țin de Ministerul Energiei. Știu că spitalele sunt obligate să aibă generatoare. De asemenea, ISU, domnul doctor Raed Arafat, echipa dânsului au generatoare mobile, se pot deplasa. Operatorii de distribuție au pus la dispoziție unor consumatori importanți, de tipul spitalelor, generatoare mobile astfel încât să nu existe întreruperi ale alimentării cu energie electrică”, a concluzionat el.