Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După parteneriatul Coreea de Nord - Rusia, sud-coreenii anunță că vor trimite arme Ucrainei

Coreea de Sud condamnă parteneriatul dintre Coreea de Nord și Rusia, semnat în urma vizitei lui Vladimir Putin la Phenian în 18 și 19 iunie. A fost prima deplasare a lui Putin la Phenian după 24 de ani.

În consecință, sud-coreenii spun că vor sprijini Ucraina și îi vor trimite arme. Declarațiile au fost făcute de un înalt oficial din președinția sud-coreeană, sub protecția anonimatului, care a precizat că țara sa își va reconsidera politica în ceea ce privește limitarea sprijinului pentru Ucraina doar la provizii neletale. Până acum, nu a furnizat direct arme Ucrainei, invocând o politică de lungă durată de a nu da armament țărilor implicate activ în conflicte.

Coreea de Sud va furniza arme Ucrainei

Totul vine după ce Putin a spus că parteneriatul cu Coreea de Nord prevede ca părțile să intervină reciproc în caz că una dintre ele este atacată. Acordul "impune ambelor țări să folosească toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară imediată în caz de război" și "toate mijloacele de care dispune, fără întârziere, pentru a oferi asistență militară și de altă natură", conform AP.

În plus, se precizează că astfel de acțiuni trebuie să fie în conformitate cu legile ambelor țări și cu articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, care recunoaște dreptul la autoapărare al unui stat membru al ONU.

La scurt timp, presa din Nord a publicat și alte detalii din acordul încheiat între Kim Jong-un și Vladimir Putin, despre care cei doi lideri spun că este "o îmbunătățire majoră a relațiilor bilaterale, care acoperă securitate, comerț, investiții, legături culturale și umanitare". Experții spun că acest acord ar putea marca cea mai puternică legătură dintre Moscova și Phenian de la sfârșitul Războiului Rece.

Biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a emis apoi un comunicat în care condamnă acordul și îl numește "o amenințare la adresa securității Sudului și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU", avertizând că vor exista consecințe negative asupra relațiilor dintre Seul și Moscova.

"Este absurd că două părți cu o istorie recunoscută pentru declanșarea de războaie de invazie – Războiul Coreean și războiul din Ucraina – promit acum o cooperare militară reciprocă, pe premisa unui atac preventiv al comunității internaționale, care nu se va întâmpla niciodată. În special, decizia Rusiei de a sprijini Coreea de Nord și de a aduce prejudicii securității noastre, în ciuda statutului său de membru permanent al Consiliului de Securitate care a aprobat rezoluția sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, va avea inevitabil un impact negativ asupra relației Coreea de Sud - Rusia", a spus biroul președintelui sud-coreean Yoon.

Coreea de Sud are o armată foarte modernă

Coreea de Sud are o armată modernă, bine echipată, sprijinită de SUA și cu un export de armament în creștere. Până acum, Seulul a oferit sprijin Ucrainei și s-a alăturat sancțiunilor economice pe care SUA le-au impus Moscovei.

Parteneriatul dintre Coreea de Nord și Rusia prevede furnizarea de arme nord-coreene către Moscova, în schimbul asistenței economice și transferurilor de tehnologie rusă spre Phenian, ceea ce ar putea spori amenințarea reprezentată prin programul de arme nucleare și rachete nord-coreene.

Coreea de Nord și fosta Uniune Sovietică au semnat un tratat în 1961, despre care experții spuneau că prevedea intervenția militară a Moscovei dacă Nordul era atacat. Acordul a fost eliminat după prăbușirea URSS și înlocuit cu altul în 2000, care oferea garanții de securitate mai slabe.

Noul acord dintre Rusia și Coreea de Nord solicită, de asemenea, țărilor "să coopereze în mod activ în eforturile de a stabili o nouă ordine mondială justă și multipolară".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE