Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armele nord-coreene de care are nevoie Rusia. Pe agenda lui Putin, în cadrul vizitei la Phenian, figurează și "capacitatea de a viza SUA"

Vladimir Putin efectuează o vizită de două zile în Coreea de Nord (18 - 19 iunie), prima după o pauză de 24 de ani. El a făcut deplasarea alături de persoane-cheie din Guvernul pe care l-a remaniat recent, la scurt timp după ce a obținut cel de-al cincilea mandat ca președinte al Rusiei. În septembrie 2023, liderul Kim Jong-un a vizitat la rându-i Rusia.

Această deplasare a liderului de la Kremlin, pe care presa rusă a descris-o drept "o agendă mare" și care va fi una "închisă", vine în contextul unui parteneriat strategic între Rusia și Coreea de Nord, în care părțile vor discuta mai multe subiecte ce țin de această colaborare și se vor semna unele acorduri bilaterale, conform FoxNews. Coreea de Nord sprijină acest război inițiat de Rusia în Ucraina și oferă deja Moscovei muniții și arme pentru a continua războiul.

Armele nord-coreene de care are nevoie Rusia

Furnizarea de armament și muniție de artilerie reprezintă unul dintre principalele puncte de pe agendă, mai ales că Putin este "prins într-un conflict existențial cu SUA și Occidentul, din cauza războiului pe care el l-a declanșat în Ucraina". Astfel, specialiștii se așteaptă ca liderul rus să accentueze și mai mult o "coaliție anti-SUA, pe care vrea să se bazeze în timpul a ceea ce va fi foarte probabil un război de mai mulți ani".

  • Coreea de Nord se află pe lista adversarilor americanilor, mai ales după ce Putin a adâncit relațiile cu Phenianul, în special după invadarea Ucrainei. Această listă include și China, Iran, Cuba și Venezuela.
  • Luni, Putin a publicat un editorial în ziarul nord-coreean Nodon Shinmun, intitulat 'Rusia și RPDC: tradiții de prietenie și cooperare de-a lungul anilor'. În acest editorial, el a oferit o justificare pentru ca Rusia și Coreea de Nord să își unească forțele pentru 'a se opune Occidentului colectiv'. Dictatorul rus a acuzat Statele Unite că 'încearcă să impună lumii o dictatură globală neo-colonială, bazată pe standarde duble'.

Practic, Putin "pre-poziționează un cadru în care părțile terțe vor spori capacitatea Rusiei de a viza SUA".

Liderul rus este conștient de faptul că administrația Biden urmărește "să elimine" Rusia, din punct de vedere economic, prin sancțiuni și prin furnizarea de arme Ucrainei, suficiente pentru a prelungi războiul și a menține Rusia în luptă, dar pe care Putin vrea să o facă insuficientă pentru ca Ucraina să câștige. Astfel, el va încerca să cumpere armament și muniție, în primul rând.

În septembrie 2022, potrivit specialiștilor și a imaginilor surprinse din satelit, au avut loc primele transporturi de armament și muniție din Coreea dr Nord spre Rusia. Ulterior, la un an distanță, nord-coreenii au furnizat din nou cantități impresionante de armament Rusiei.

În urmă cu câteva săptămâni, oficialii americani au spus că nord-coreenii au livrat peste 1.000 de containere de armament spre Rusia. În total după spusele americanilor, au fost livrate peste 7.000 de containere până în martie 2024, însă ministrul Apărării din Coreea de Sud a precizat, săptămâna trecută, că ar fi vorba despre 10.000 de astfel de containere.

Acestea erau pline cu proiectile de 152 de milimetri, iar potrivit estimărilor specialiștilor, ar fi vorba de trei până la cinci milioane de obuze. Până în februarie 2024, livrările ar fi ajuns la trei milioane, după cum spunea ministrul sud-coreean al Apărării. O altă ipoteză este că acele containere ar putea fi pline cu proiectile de 122 de milimetri, caz în care ar fi vorba de peste jumătate de milion de astfel de obuze.

Vladimir Putin vrea să fortifice "coaliția anti-SUA"

Pe lângă aceste obuze de artilerie, rușii au primit și rachete, iar Statele Unite ale Americii au precizat, în ianuarie 2024, că Kremlinul a început atunci să le folosească deja. Numai că, din cauza tehnologiei precare și învechite, majoritatea fie nu își atingeau țintele, fie explodau în aer. Este vorba despre rachete balistice Hwasong, iar fragmente ale acestor proiectile au fost deja descoperite pe câmpul de luptă în februarie, inclusiv în Harkov, una dintre cele mai bombardate zone din prezent.

Potrivit New York Times, nord-coreenii ar urma să furnizeze acum aceleași lucruri, plus rachete anti-tanc și rachete sol-aer, dar și puști de asalt, lansatoare de rachete, mortiere și alte obuze, după cum spunea încă din noiembrie cconducerea Armatei sud-coreene.

Atât Moscova, cât și Phenianul neagă astfel de tranzacții, mai ales că ele sunt interzise din cauza sancțiunilor impuse de Națiunile Unite Coreei de Nord.

Furnizarea acestor arme este vitală pentru ca Rusia să-și susțină războiul din Ucraina. Iar în aceste momente este vorba, în principal, despre "cine are mai mult armament", potrivit sursei citate, în condițiile în care ambele părți utilizează mii de astfel de obuze zilnic, plus rachete și drone.

Acum, nord-coreenii ar urma să trimită în Rusia în special rachete de tip Hwasong-11A, cunoscute și drept KN-23, care au un grad mai mare de precizie și care sunt dificil de doborât, potrivit experților. Însă cu toate că sunt mai precise, problema lor, ca și a celorlalte rachete nord-coreene, este că multe dintre ele explodează în aer înainte de a ajunge la țintă, mai ales că sunt și de concepție veche.

  • În toamna lui 2023, generalul Mark Milley a spus că "se îndoiește" că proiectilele de 152 de milimetri vor fi decisive sau că vor avea un impact major pe câmpul de luptă.

Doctrina nucleară a Rusiei, marea dilemă a SUA

Una dintre temerile lui Joe Biden, în ceea ce privește escaladarea conflictului din Ucraina, o reprezintă amenințările lui Putin legate de utilizarea armelor nucleare, mai ales după ce liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia își schimbă doctrina nucleară.

Aceste temeri sunt justificate deoarece se bazează pe "evaluările comunității de informații" și pe jocurile de război care au arătat că Putin ar folosi într-adevăr arme nucleare într-un război precum cel din Ucraina, dacă SUA și NATO ar interveni în conflict.

Ca răspuns la ridicarea de către președintele Biden a interdicției ca Ucraina să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, Putin a amenințat că va înarma adversarii americanillor cu arme cu rază lungă de acțiune.

Rusia deține unul dintre cele mai mari arsenale de arme din lume, care include o gamă largă de rachete, arme hipersonice, arme contraspațiale, precum lasere, arme de bruiaj și sateliți de spionaj și poate efectua chiar un bombardament pe orbită.

Rusia are capacități vaste și în ceea ce privește armele nucleare, tehnologia spațială, război anti-submarin și război cibernetic. Iar aprofundarea cooperării militaro-industriale dintre Rusia și Coreea de Nord are implicații strategice enorme pentru securitatea SUA și securitatea aliaților.

  • Un aspect interesant este că liderii ruși au avut întotdeauna ideea că "prietenul de astăzi ar putea deveni adversarul de mâine". China, de exemplu, este evaluată de Statul Major rus ca fiind o amenințare pe termen lung, a doua după Washington și NATO, deși liderii ruși se referă public la China ca fiind aliatul apropiat al Rusiei.

Vladimir Putin este îngrijorat de faptul că "o Ucraină încurajată să lovească ținte sensibile în adâncul Rusiei", intenționat sau din greșeală, l-ar forța să răspundă inclusiv printr-o lovitură nucleară. Dar Putin nu este sigur de reacția Washingtonului, dacă va trece acea linie roșie, adică utilizarea acestor arme nucleare, chiar dacă ele ar fi tactice.

El nu exclude nici posibilitatea unui conflict pe scară largă, în care Occidentul și Estul vor fi pe poziții opuse. Din acest motiv, Putin dorește probabil să pre-poziționeze acordurile necesare. Din același motiv, Rusia a trimis nave de război în Cuba, pentru exerciții comune în Caraibe, posibil cu scopul de a semnala Washingtonului că Moscova are voința și capacitatea de a permite terților să provoace SUA, încălcând Doctrina Monroe.

Rusia consideră Ucraina ca parte a perimetrului său strategic de securitate și versiunea Kremlinului a doctrinei Monroe, pe care Washingtonul ar fi încălcat-o, în opinia Moscovei, prin încurajarea aderării ucrainenilor la NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE