Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările care dețin arme nucleare, inclusiv cele din NATO, își pregătesc arsenalurile și le îmbunătățesc

Țările care dețin arme nucleare își întăresc arsenalele, în condițiile în care lumea se confruntă cu unele conflicte armate, potrivit celui mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Țările care dețin arme nucleare își pregătesc arsenalurile și le îmbunătățesc

"Trăim una dintre cele mai periculoase perioade din istoria umanității", a avertizat directorul Institutului de la Stockholm. Conform celor mai recente date, peste 9.500 de focoase nucleare sunt stocate pentru o potențială utilizare, iar aproape 2.100 sunt ținute în stare de 'alertă ridicată'.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că au loc consultări între statele-membre, pe marginea acestui subiect, ca metodă de descurajare.

"Atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, pentru că o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă. (...) Ele (n.r.: armele nucleare) sunt garanția finală de securitate", a spus Stoltenberg.

Cercetătorii constată o creștere a numărului de focoase operaționale, tendință care ar putea să accelereze în următorii ani. De asemenea, este în creștere numărul de arme nucleare în curs de dezvoltare. Majoritatea rachetelor nucleare pregătite pentru folosire sunt în Rusia și SUA. Arme atomice mai dețin China, Franța, Marea Britanie, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

În ultimele luni, rușii au amenințat de mai multe ori cu folosirea armelor nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE