Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Focuri de armă la frontiera dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Soldați nord-coreeni au trecut granița

Niște militari din Coreea de Nord au trecut granița cu Coreea de Sud, luni dimineață, în jurul orei locale 08:30, ceea ce i-a determinat pe sud-coreeni să tragă focuri de armă de avertisment, potrivit agenției Yonhap.

Din primele investigații, depășirea acelui perimetru de demarcație ar fi avut loc "din greșeală și pentru scurt timp", conform AP, care citează oficiali din armata Sudului.

Este vorba de 20-30 de soldați care au depășit acea delimitare din zona demilitarizată dintre cele două țări și care este puternic fortificată. Ei au depășit-o în timp ce făceau lucrări de construcție. Incidentul a avut loc marți dimineață și este al doilea din această lună, după cel din urmă cu câteva zile.

Oficialii sud-coreeni cred că ambele au fost neintenționate, mai ales că zona are vegetație densă și copaci mulți, astfel că este posibil ca soldații nord-coreeni să nu-și fi dat seama unde se află și unde era granița.

Niște soldați nord-coreeni au trecut granița cu Coreea de Sud

Șefii de Stat Major din cele două țări au spus că soldații s-au retras după ce Sudul a tras acele focuri de avertisment și că "nu a fost observată nicio activitate suspectă după aceea". Nord-coreenii nu au răspuns cu foc de armă. Oficialii au precizat că, față de "incursiunea" precedentă, aceasta de marți a avut loc "într-o zonă diferită, de-a lungul regiunii centrale a liniei de frontieră".

Armata sud-coreeană a mai menționat că mai mulți soldați nord-coreeni au fost "răniți sau uciși" în exploziile unor mine din zona de frontieră, dar nu a spus când au avut loc aceste evenimente.

Aceste incidente au loc pe fondul tensiunilor din ce în ce mai crescute între Nord și Sud. În ultimele săptămâni, s-au angajat într-un război psihologic, în stilul Războiului Rece, după ce acordul lor militar, care data din 2018, a fost întrerupt în noiembrie 2023.

Zona demilitarizată dintre cele două Corei este împânzită cu mine

Zona de frontieră, adică acea linie de demarcație militară, are 248 de kilometri lungime și 4 kilometri lățime. Terenul este minat cu aproximativ două milioane de mine și este împrejmuit cu garduri de sârmă ghimpată, diverse capcane, tancuri ampasate în zonă și trupe gata de luptă de ambele părți.

În ultima vreme, după ruperea acordului militar în noiembrie 2023, Coreea de Nord a început consolidarea granițelor. Acordul a fost rupt de către Sud, ca urmare a faptului că Nordul a lansat cu succes primul satelit militar de spionaj.

Armata sud-coreeană a observat o creștere a activității nord-coreene de-a lungul graniței, pentru a instala ceea ce par a fi bariere antitanc și pentru a consolida drumurile și a planta mine terestre. Lucrările au continuat neîntrerupt, în ciuda mai multor explozii cauzate de mine, care au ucis sau rănit un număr nespecificat de soldați nord-coreeni, de-a lungul timpului, după cum au declarat șefii de stat major din Sud.

Construcțile au început în luna aprilie și au scopul probabil de a îngreuna posibilitatea ca civilii sau soldații nord-coreeni să dezerteze înspre sud. Astfel, regimul de la Phenian încearcă să-și întărească controlul asupra propriului popor.

"Armata noastră monitorizează îndeaproape activitățile militare nord-coreene în zona de frontieră, dar ne protejăm împotriva situațiilor accidentale", se arată în comunicatul Statului Major din Coreea de Sud.

Războiul din Coreea, din 1950-53, s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE