Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin și Kim Jong-un au semnat un parteneriat strategic între Rusia și Coreea de Nord, despre care liderul de la Kremlin a spus că va cuprinde mai multe paliere. Unul dintre acestea prevede că cele două țări se vor apăra reciproc în caz de atac, după spusele lui Putin.

Ce oferă Rusia Coreei de Nord în schimbul armelor

Vizita de două zile a lui Putin în Coreea de Nord este intens comentată, iar unii se întreabă ce le-ar putea oferi rușii nord-coreenilor în schimbul armelor care sunt vitale pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România: "Cred că, în primul rând, sprijin economic. Deși e cinic, vorbim de armament pentru mâncare, pentru că acesta este cuvântul. Coreea de Nord e într-o situație economică foarte dificilă și știm situația.

Ce mai poate oferi Rusia? Ajutarea Coreei de Nord să ocolească sancțiunile organizațiilor internaționale. Să nu uităm că Rusia și Coreea de Nord au și graniță marină, și graniță terestră, deci pentru ei e foarte ușor să ocolească aceste sancțiuni. Și transporturile acolo circulă, chiar dacă Rusia nu recunoaște sancțiunile, dar le critică."

  • Vizita aceasta este prima pe care Putin o face în Coreea de Nord în ultimii 24 de ani. În precedenta, el s-a întâlnit cu tatăl actualului lider de la Phenian.

Componenta nucleară, îngrijorarea principală a Occidentului în parteneriatul Rusia - Coreea de Nord

Unul dintre domeniile în care Rusia ar putea ajuta Coreea de Nord este cel nuclear, iar pericolul este mare la acest capitol. Practic, rușii ar oferi Phenianului tehnologie pentru a-și dezvolta capacitățile nucleare.

Iar totul vine în contextul în care Kim Jong-un a avertizat că armata sa trebuie să se pregătească de un război cu Coreea de Sud. În plus, rușii ar oferi și sprijin tehnologic în ceea ce privește industria aerospațială. Însă cheia este la China.

Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România: "Ce mai poate oferi Rusia? Tehnologie nucleară. Și aici e unul dintre marile pericole. Eu cred că întregul Occident se teme, pentru că vorbim de doi dictatori imprevizibili, mai ales cel de la Phenian și știm că nimeni nu-și dorește să dea briciul maimuței să te bărbierească. Deci e foarte dificil ceea ce se va întâmpla, din perspectiva nucleară. Dar e o altă discuție ce capacitate are Federația Rusă, ca tehnologie.

Și un alt palier pe care îl urmărește Nordul este cel al spațiului, am văzut foarte mulți sateliți, o activitate satelitară mare a Coreei de Nord, care are legătură cu tehnologia pe care Rusia o oferă. Dar nu cred că Rusia, în contextul războiului actual, are capacitatea de a-și proiecta forța - și în contextul unui soft-power economic - în regiunea de est a Asiei, pentru că are multe alte probleme. Deci nu cred că Rusia are această posibilitate și această putere să ducă în spate Coreea de Nord.

Peste 90% din economia ei depinde de China și Beijingul nu se uită deloc cu ochi plăcuți la această vizită a lui Vladimir Putin, pentru că poate e mult spus independența Coreei de Nord față de China, dar e clar o sfidare geopolitică pe care Phenianul o arată în contextul în care arată Beijingului - care a susținut, decenii la rând, regimul de la Phenian, sprijin fără de care Coreea de Nord nu ar fi putut rezista vreodată - că mesajul e clar: am fi putut avea parteneriate cu Rusia și cu alte state care ne-ar putea ajuta economic. Nu cred că o vor face pentru că atât Rusia, cât și Coreea de Nord depind de China, fiecare într-o măsură mai mică sau mai mare.

Am citit niște analize și mă tem că am putea să ne îndreptăm spre o fază a unui conflict în care să avem primul conflict proxy din istorie în Ucraina, între China și SUA. Statele Unite, prin asistența militară pe care o acordă Ucrainei, iar China, prin rezistența militară pe care va fi probabil obligată tot mai mult să o acorde Rusiei. Îi este acordată, într-o formă mascată, dar nu este acordată la o capacitate mare. China are resurse imense. Dar aceste lucruri vin cu un preț mare de tot, pe care Rusia îl plătește, inclusiv prin culoarul arctic al Drumului Mătăsii. Dacă ne uităm pe hartă, China a acaparat toată această zonă.

E un pericol foarte mare cel nuclear și știm că, din linia demilitarizată până în Seul sunt undeva la 50 de kilometri. Coreea de Nord are acum peste 10.000 de guri de foc de artilerie care ar putea fi înarmate nuclear. Să ne imaginăm ce ar însemna o destabilizare și un conflcit nuclear în peninsula coreeană, ceva de nedescris. Aici e un mare pericol.

E o discuție dificilă, dacă Coreea de Nord deține sau câte focoase nucleare deține și ce capacitate au acestea. Eu sunt convins că deține focoase nucleare, nu știu cât de performante. Kim Jong-un a declarat că ei au capacitatea de a lovi SUA. Mă îndoiesc că se va întâmpla asta. Dar la cât de mult se înarmează Coreea de Nord, chiar un război convențional și o destabilizare, un război în care Rusia ar împinge Phenianul pentru a destabiliza regiunea, ar avea consecințe catastrofale.

Se moare de foame în Coreea de Nord, iar asta nu e neapărat din cauza sancțiunilor, ci și din cauza faptului că ei au plănuit această înarmare, iar bugetul lor se duce doar pe înarmare, ceea ce e de nedescris. Aici cred că sunt pericolele."

În timpul discuţiilor de la Phenian, Putin l-a invitat pe Kim Jong-un să viziteze din nou Rusia, de data aceasta la Moscova, după ce s-au întâlnit ultima dată la Vladivostok, în septembrie 2023.

Potrivit Casei Albe, cele două părţi au convenit, anul trecut, asupra livrării de rachete nord-coreene şi muniţie de artilerie către Rusia, pe care Moscova le foloseşte în războiul din Ucraina.

În septembrie 2022, potrivit specialiștilor și a imaginilor surprinse din satelit, au avut loc primele transporturi de armament și muniție din Coreea de Nord spre Rusia. La un an distanță, nord-coreenii au furnizat din nou cantități impresionante de armament Rusiei.

În urmă cu câteva săptămâni, oficialii americani au spus că nord-coreenii au livrat peste 1.000 de containere de armament spre Rusia. În total după spusele americanilor, au fost livrate peste 7.000 de containere până în martie 2024, însă ministrul Apărării din Coreea de Sud a precizat, săptămâna trecută, că ar fi vorba despre 10.000 de astfel de containere.

Acestea erau pline cu proiectile de 152 de milimetri, iar potrivit estimărilor specialiștilor, ar fi vorba de trei până la cinci milioane de obuze. Până în februarie 2024, livrările ar fi ajuns la trei milioane, după cum spunea ministrul sud-coreean al Apărării. O altă ipoteză este că acele containere ar putea fi pline cu proiectile de 122 de milimetri, caz în care ar fi vorba de peste jumătate de milion de astfel de obuze.

Pe lângă aceste obuze de artilerie, rușii au primit și rachete, iar Statele Unite ale Americii au precizat, în ianuarie 2024, că Kremlinul a început atunci să le folosească deja. Numai că, din cauza tehnologiei precare și învechite, majoritatea fie nu își atingeau țintele, fie explodau în aer. Este vorba despre rachete balistice Hwasong, iar fragmente ale acestor proiectile au fost deja descoperite pe câmpul de luptă în februarie, inclusiv în Harkov, una dintre cele mai bombardate zone din prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE