Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin, după vizita din Vietnam: Rusia este dornică de un parteneriat în domeniul energiei și securității

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi, în timpul unei vizite de stat în Vietnam, că întărirea legăturilor strategice este "una dintre prioritățile sale", în timp ce a continuat un turneu prin Asia considerat o demonstrație de sfidare, potrivit Reuters.

La o zi după ce a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, Putin a declarat că Moscova și Hanoi doresc să construiască ceea ce el a numit o arhitectură de securitate fiabilă în regiunea Asia-Pacific.

De asemenea, el a declarat că Rusia este interesată să extindă investițiile în energie în Vietnam.

În timp ce "parteneriatul strategic cuprinzător" despre care a vorbit Putin este același acord pe care Vietnamul îl are cu Statele Unite și China, vizita sa a atras critici din partea partenerilor occidentali ai Hanoi, care au protestat că nu ar trebui să i se ofere o scenă pe care să apere războiul actual al Rusiei în Ucraina.

Cum a fost întâmpinat Putin în Vietnam

Putin a fost întâmpinat la Hanoi cu un salut de 21 de salve de tunuri în timpul unei ceremonii militare joi, el fiind lăudat de unul dintre cei mai importanți lideri ai țării conduse de comuniști.

Ceremonia este rezervată pentru cei mai înalți șefi de stat și a fost desfășurată și atunci când președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au vizitat Vietnamul anul trecut.

Președintele To Lam l-a felicitat pe Putin pentru realegerea sa și a lăudat realizările Rusiei, inclusiv "stabilitatea politică internă", când cei doi s-au întâlnit la Hanoi.

"Încă o dată, felicitări partenerului nostru pentru că a primit un sprijin copleșitor în timpul recentelor alegeri prezidențiale, subliniind încrederea poporului rus", a declarat Lam.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE