Piloții români ar putea distruge dronele aflate - fără drept - în spațiul aerian al României. Asta prevede proiectul de lege pus astăzi în transparență decizională de Ministerul Apărării.
Totul se întâmplă în contextul în care dronele rusești care atacă porturile ucrainene ajung des deasupra țării noastre. În prezent, militarii români nu au nicio pârghie legală pentru a doborî astfel de obiecte.
Proiectul de lege apare pe fondul incidentelor în care drone sau fragmente de drone rusești au intrat în spațiul aerian al României, în contextul atacurilor aeriene ale Rusiei asupra porturilor ucrainene din zona Dunării.
Aceste măsuri sunt stabilite în funcție de gradul de pericol, respectând normele internaționale aplicabile, după ce toate detaliile specifice ale incidentului au fost analizate. În scopul protejării vieților oamenilor, măsura extremă care poate fi aplicată, dacă nu există alte opțiuni, este neutralizarea aeronavei fără pilot care folosește ilegal spațiul aerian românesc.
Împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord care desfășoară activități de zbor ce se încadrează într-una din situațiile prevăzute la art. 9 se pot lua una sau mai multe din următoarele măsuri:
a) non-cinetice, cum sunt detectarea aeronavei fără pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații;
b) cinetice, cum sunt imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord.
Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:
a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
b) transmiterea de la sol a informațiilor si dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, in vederea utilizării autorizate a spațiului aerian national al României;
c) interceptarea aeronavei care continuă sã utilizeze neautorizat spațiul aerian national al României;
d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
f) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.
În cazul neîndeplinirii sau nerespectării oricăreia dintre instrucțiunile și dispozițiile transmise conform prevederilor art. 13 și art. 14 alin. (2), aeronava interceptată poate fi avertizată, prin executarea focului de avertisment de către aeronava interceptoare.