Din 20 de reținuți în dosarul șpăgii din Portul Constanța, judecătorii de la Tribunalul București au pus șapte în libertate. Magistrații au înlocuit măsura cerută de procurori, cea a arestului preventiv, cu cea a controlului judiciar.
Ion Dumitrache, sub control judiciar
Între timp, șeful PSD Constanța a fost plasat sub control judiciar. Ion Dumitrache se autosuspendase. Din cele 20 de persoane, două au rămas fără niciun fel e măsură luată, iar restul sunt plasate sub control judiciar, conform surselor Euronews.
Datele strânse de anchetatori arată că șpaga acoperea orice nevoie în port, inclusiv accesul exclusiv al unor firme în anumite zone. Directorul portului, deși figurează în stenograme în care erau negociate funcții, nu se numără printre cei urmăriți penal.
Șpagă în portul Constanța. Din cei 20 de reținuți, șapte au fost puși în libertate
Procurorii DNA au reținut, pentru 24 de ore, nu mai puțin de 20 de inculpați în dosarul șpăgilor din Portul Constanța. Într-un comunicat de presă, parchetul anticorupție spune că, din 2024 și până în 2025, mai mulți oameni de afaceri ar fi dat funcționarilor de acolo bunuri și sume de bani cuprinse între 2.000 și 100.000 de euro. Din anchetă, reise că, în port, șpaga rezolva orice problemă: aranjarea licitaților, urgentarea actelor sau închirierea unor terenuri în regim preferențial.
Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Procurorii cer arestarea preventivă și pentru Ion Dumitrache, șeful autosuspendat al PSD Constanța. Acesta este cercetat pentru dare de mită, dar și pentru infracțiuni asimilate traficului de influență."
În stenograme apare și numele lui Mihai Teodorescu, șeful Companiei Naționale de Administrație a Porturilor Marine Constanța. Într-o conversație cu Ion Dumitrache, șeful PSD Constanța, aceștia par să negociaze o funcție într-o direcție a portului.
Conversație între Ion Dumitrache și Mihai Teodorescu, înregistrată de procurori:
Ion Dumitrache: Ce părere ai de Otilia, asta? (...) Nu poa' să revină acolo unde a fost? Nu poate?
Mihai Teodorescu: La Achiziții. Vrei? Nu știu, într-un loc. Avem două locuri libere. Nu vrei să negociem pentru ea un post de director să stăm liniștiți?
(sursa: Referatul de Urmărire Penală)
Mihai Teodorescu, directorul CN APM SA: „Doamna Otilia este angajata a portului. În acest moment, este o anchetă în curs, nu vă pot da absolut niciun detaliu, nu pot comenta absolut nimic, nu vă pot răspunde nici la întrebarea pe care tocmai ați adresat-o."
Reporter: „Cum erau conversatiile dvs cu domnul Dumitrache? Vă promitea că rămâneți în funcție? Cum comentați toate informațiile care au apărut în spațiul public? Ați simțit presiuni din partea domnului Dumitrache?"
Mihai Teodorescu, directorul CN APM SA: „Sunt lucruri care sunt, în acest moment, într-o anchetă în plină desfășurare, lucruri pe care nu le pot comenta sub nicio formă".
Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Procurorii DNA spun că funcționarii din port ar fi primit, în total, șpăgi de 350.000 de euro. Iar sumele promise se ridică până acum la aproximativ 6 milioane de euro, spun anchetatorii, care vorbesc despre o adevărată caracatiță a corupției. În dosar sunt cercetate infracțiuni de luare de mită, dare de mită și complicitate la dare de mită."
Dintre cei 20 de reținuți, șapte au fost deja puși în libertate. Judecătorul de drepturi și libertăți a decis să respingă propunerea procurorilor de arestare preventivă.
Liviu Cristescu, avocat: „A dispus luarea măsurii controlul judiciar, o măsură pe care judecătorul fondului a considerat-o ca fiind echilibrată, în condițiile în care obligă inculpații să se prezinte în fața organului la toate chemările de urmărire penală, obligă să nu ia legătura unul cu celălalt și să nu părăsească teritoriul României".
Circuitul șpăgilor în portul Constanța
În ordonanța de urmărire penală, anchetatorii descriu circuitul șpăgilor pe parcursul a mai bine de 300 de pagini. Printre probele-cheie se numără și momentul în care un afacerist oferă mită 10.000 de euro și un parfum unui investigator sub acoperire.
Conversație între un investigator sub acoperire:
Buduru Petrică: „Am un… să vă fac un cadou… un, un parfum. Da? Și sub… e o mulțumire a mea. Da? Pe urmă, îmi spuneți ori de câte ori… E bine așa?"
Investigator sub acperire: Da. (...) Vă mulțumesc. Ăsta e pentru CTE -ul de mâine, nu?
Buduru Petrică Petrică: Pentru… cum considerați.
Mihai Teodorescu, directorul CN APM SA: „Pot să vă spun, Compania Națională a Porturilor Maritime Constanța funcționează normal, fără a fi sincope în activitatea de zi cu zi. Nu avem în acest moment absolut nicio sincopă în funcționarea instituției."
Șeful companiei care administrează portul, Mihai Teodorescu, nu figurează în lista celor urmăriți penal în acest dosar.