Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania și Franța sunt de acord ca Ucraina să poată lovi obiective militare din Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania nu ar interzice forțelor ucrainene să atace obiective militare ruse deoarece Ucraina ”are voie să se apere”. De altfel, șeful Guvernului federal de la Berlin și președintele francez Emmanuel Macron și-au exprimat sprijinul față de Ucraina, în cadrul unui consiliu franco-german de apărare și securitate, desfășurat marți în orașul german Meseberg, relatează Euronews.com.

În privința ajutorului militar acordat Guvernului de la Kiev, Olaf Scholz a afirmat că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească ținte militare de pe teritoriul Rusiei, însă nu și alte obiective. Această poziționare reprezintă o schimbare de abordare a oficialilor de la Berlin, în condițiile în care cancelarul german a fost reticent în a permite Ucrainei să bombardeze teritoriul rus, de teamă c-ar putea duce la declanșarea unui conflict deschis cu Rusia, o putere nucleară.

”Ucraina are toate posibilitățile de a face acest lucru, conform dreptului internațional. Trebuie precizat clar - dacă Ucraina este atacată, se poate apăra”, a spus Scholz.

„Mi se pare ciudat când unii oameni susțin că nu ar trebui să i se permită să se apere și să ia măsuri corespunzătoare pentru acest lucru”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Germania refuză în continuare să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, de peste 500 km, spre deosebire de Franța și SUA.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că ar putea exista ”consecințe grave” dacă țările occidentale vor permite Ucrainei să folosească armele lor pentru a lovi ținte din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE