De câteva luni, Ucraina cere cu disperare muniție și armament occidental pentru a rezista în fața invaziei Rusiei.
De la finalul anului trecut, un ajutor de 60 de miliarde de dolari stă blocat în Congresul SUA, ceea ce face situația ucrainenilor și mai dificilă, cu toate că americanii au livrat recent un ultim ajutor de 300 de milioane de dolari.
Germania a trimis o tranșă de ajutor Ucrainei
Între timp, Cehia a găsit o cale de a achiziționa arme și muniții și de a le livra ucrainenilor, iar germanii fac și ei același lucru. Guvernul de la Berlin a anunțat transferul unui lot de ajutor militar, care însă este foarte mic în raport cu necesitățile de pe front.
Dintre toate țările UE, Germania este cea care a ajutat cel mai mult Ucraina.
În urmă cu câteva zile, guvernul german a făcut o solicitare către compania Rheinmetall pentru livrarea către Ucraina a încă 20 de mașini de luptă de tip Marder.
Lista cu ultima tranșă de ajutor al Germaniei către Ucraina
- tancuri Leopard 2 A6
- obuziere PzH 2000
- sisteme antiaeriene Patriot, Iris-T, SKYNEX și Gepard
- drone
- un vehicul de comandă pe șenile Warthog, după ce mai fuseseră transferate 9 astfel de vehicule
- 6.000 de muniții de artilerie de calibru 155 mm
- 680 puști de asalt Haenel MK556
- mai multe puști de asalt și puști cu lunetă
- 16 UAV-uri de recunoaștere Vector
- 30 de UAV-uri de recunoaștere RQ-35 Heidrun
- 30 de seturi de contramăsuri împotriva UAV-urilor
- două mașini de deminat WISENT 1
- 11 sisteme mobile de deminare
- 70 de camere cu infraroșu
Scholz i-a spus lui Zelenski de ce Germania evită să-i trimită Ucrainei rachete Taurus
Subiectul rachetelor Taurus a fost îndelung dezbătut, după ce nemții refuză în continuare să le livreze către ucraineni. Au fost vehiculate mai multe ipoteze privind acest refuz, însă președintele Zelenski spune că Olaf Scholz i-a dat de înțeles care este motivul real.
"Este un elefant în cameră. Din câte am înțeles, cancelarul spune că Germania nu este o putere nucleară și că acesta este cel mai puternic sistem de arme din Germania. Mi-a împărtășit mesaje spunându-mi că nu poate să-și lase țara fără o armă atât de puternică.
Germania se agață de ideea că a avea o rachetă specială o va ajuta în cazul unui război la scară largă cu Rusia. Orice rachete, Taurus, ATACMS, F-16, nu vor putea proteja pe nimeni de lovituri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear", a spus Zelenski, potrivit publicației Bild.
Rachetele Taurus sunt cu rază lungă de acțiune, iar nemții se tem că ucrainenii ar putea să le folosească pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei. În plus, pentru operarea acestor sisteme de rachetă, ar fi nevoie de personal german, ceea ce ar face Germania parte din conflict, după cum spun oficialii de la Berlin.