Începând cu luna iulie, toți producătorii de băuturi răcoritoare sunt obligați să pună pe piață doar PET-uri cu dopurile ataște. Măsura impusă de Uniunea Europeană vine după ce majoritatea capacelor ajung în mări și oceane, separate de sticle, iar acestea nu mai pot fi recuperate.
De cele mai multe ori, dopurile sunt confundate de animale cu hrana. Peste 100.000 de animale mor, din cauza plasticului, în fiecare an, însă puțini oameni sunt sensibili la aceste cifre. Unii români sunt în continuare incomodați de capacul atașat.
Capacele sticlelor de plastic, doar cu dopuri atașate
Maia Bondici, jurnalist Euronews România: "Aproximativ opt milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare an. Cele mai des întâlnite obiecte sunt ambalajele, paharele și tacâmurile de unică folosință și PET-urile. De cele mai multe ori, fără capace."
Directiva Europeană privind plasticele de unică folosință vrea să schimbe acest aspect. Mai mult, până în 2025, 77% din sticlele de plastic ar trebui să fie reciclate.
Alice Nichita, președintele Asociația Băuturilor Răcoritoare: "Toate sticlele ar trebui produse astfel încât să aibă această soluție, și anume capacul să rămână atașat de sticlă. Dar, în același timp, vorbim de epuizarea stocurilor existente pe piață, pentru că nu am putea să implementăm astfel de măsuri fără o perioadă tranzitorie."
Multe companii au implementat măsura în România încă de anul trecut. Un an mai târziu, părerile românilor sunt tot împărțite.
Alice Nichita, președintele Asociația Băuturilor Răcoritoare: "Reacția consumatorului nu a fost neapărat cea mai bună. Poate la început, pentru că orice schimbare, cred că oricât de mică, are nevoie de un timp de acomodare, de însușire a noului comportament. 0520 dar trebuie să ne aducem aminte, obiectivul fiind cel de mediu."
Asociația "Mai Mult Verde" are constant acțiuni de curățare a apelor. Peste 70% din deșeurile pe care le găsesc în natură sunt din plastic.
Marta Popescu, reprezentantă "Mai mult verde": "Nu trebuie neapărat ca pelican să vadă un un capac așa cum îl știm noi, ci niște resturi, în sute de ani, de-abia se degradează și de fapt nu dispare niciodată. Așa că, este cu siguranță foarte ușor de confundat, fiind niște bucăți mici, colorate sau necolorate și mai presus de orice, sunt peste tot."
În fiecare an, peste 100.000 de animale mor din cauza plasticului aruncat de oameni în natură. Odată aruncat în natură, plasticul se transformă în microplastic. Conform unui studiu World Wildlife Fund, fiecare dintre noi mâncăm aproximativ 5 grame de plastic în fiecare săptămână, adică echivalentul unui card bancar.