Termocentrala din Craiova, responsabilă de poluarea cu cenușă, a primit o nouă amendă, în valoare de 50.000 de lei de la Garda de Mediu Dolj. Însă, chiar și așa, problema nu s-a rezolvat. Localnicii se plâng în continuare că aerul este irespirabil. Deși zilnic își curăță cenușa din pragul ușii și din curte, a doua zi se depune iar. Ei acuză că cenușa le afectează sănătatea și calitatea vieții, lucru confirmat și de medici, și specialiști de la Direcția de Sănătate Publică.
Marcel Ciolacu îi cere Olguței Vasilescu să ia măsuri în cazul termocentralei din Craiova care a generat poluarea cu cenușă
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei va elabora un „proiect foarte clar” în cazul termocentralei din oraș, responsabilă de poluarea cu cenușă.
„Sunt ferm convins că doamna primar va veni cu un proiect foarte clar și foarte rapid, după cum o cunosc eu”, a precizat Marcel Ciolacu, după ce a fost întrebat despre oamenii care vor să iasă în stradă, pentru a-și exprima nemulțumirea față de termocentrala din Craiova care a generat poluarea cu cenușă.
Ciolacu a făcut această afirmație, după ce a participat la acțiunea de plantare a primilor copaci pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov.
Amendă pentru termocentrala care a poluat Craiova
Astea sunt măturate de ieri după masă. Ia uitați-vă ce e pe aici. N-au 24 de ore de când e măturat.
În Craiova, în cartierul în care se află Termocentrala CET 2, cenușa a acoperit străzile și gospodăriile. Oamenii spun că poluarea cu cenușă îi îmbolnăvește.
Camelia Neagoe, localnică: Nu poți să respiri, te îneci, tușești, îți cade cenușă pe față, pe gât, după gât și atunci te ustură, te mănâncă. În ochi, la fel. Sunt probleme că îți dă praful în ochi și te ustură ochii.
Mariana Ștefănescu, localnică: Am un băiețel de 16 ani care de un an și jumătate mie îmi tot tușește. Am fost cu el la medic și mi-a spus că este alergic, face alergie la praful unde stăm. Deci, el are o tuse care persistă de un an jumate.
Gabriel Chivu, localnic: Eu sunt șofer, lucrez o lună pe comunitate și două săptămâni acasă. Cât sunt acolo nu am nici un fel de problemă cu respirația, când vin aici, dimineața când mă trezesc, numai coji din astea nazale, din cauza prafului și a cenușei.
Oamenii nu pot deschide geamurile, iar în fiecare dimineață sunt nevoiți să măture în curte și să-și spele mașinile.
Laurențiu Ștefănescu, localnic: Mașină spălată acum două ore, deja s-a pus praful pe ea, deja s-a înnegrit. Nu poți să te apropii de ea că te umpli de funingine. Deci, nu se poate trăi în acest fel.
Plec dimineața o spăl, plec după-amiaza o spăl. Deci, ia uitați, asta-i cenușă!
Ia uitați-vă cum miroase.
Reporter? Și de când e?
De ieri!
Aida Tărtîci, localnică: Și pe buze se simte cenușa, dinții scârțâie a cenușă, nasul ne ustură, fața ne arde. Cum să nu se simtă efectele cenușii?!
Atât medicii, cât și specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică susțin că cenușa este un adevărat pericol pentru sănătate.
Flavia Vasile, medic primar: Toate legumele, toate fructele, chiar dacă le spălăm, acești poluanți rămân, această cenușă rămâne, totuși, și o ingerăm, o consumăm. Apar probleme cardio-vasculare. A fost clinic dovedit că un nivel intens de poluare crește riscul de arterioscleroză, crește riscul de infarct miocardic, de accidente vasculare. Pot să apară probleme la nivelul pielii, iritații la nivelul ochilor. Sunt tot felul de simptome care ne arată că suntem expuși la un nivel mare de poluare.
Ștefan Popescu, medic Direcția de Sănătate Publică Dolj: Noi urmărim, în cazul poluării atmosferice, principalii indicatori, morbiditatea și mortalitatea bolilor produse de acești factori, care sunt bronșite, boli pulmonare cronice obstructive, cordul pulmonar cronic, astmul bronșic, cancerul pulmonar. Totul depinde de respectarea condițiilor de mediu, care nu e în apanajul nostru. Nu, nu mă pricep, adică filtre, schimbarea tehnologiei, schimbarea însăși a combustibilului, să nu se mai folosească cărbunele, fiindcă - într-adevăr - atunci când bate vântul apare o perdea groasă de particule.
Oamenii cer ca autoritățile să vină la fața locului și să rezolve problema cu care se confruntă de ani de zile.