Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dinozaurii din Transilvania. Balaurul și Zalmoxes, specii de dinozauri-pitici de acum 70 de milioane de ani

Descoperirile de fosile de dinozauri în Transilvania continuă. Noi oase au fost găsite de către paleontologii români și maghiari care sapă în Țara Hațegului. Până acum, ei au scos la iveală mai multe specii pitice care au trăit pe teritoriul României în urmă 70 de milioane de ani.

Sunt ultimele fosile descoperite în această vară în Țara Hațegului de către echipa de cercetare formată din paleontologi de la Universitatea din București și de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta. Speciile care au trăit aici în urmă cu 70 de milioane de ani erau dinozauri pitici, adaptați zonei insulare în care locuiau. La vremea aceea, Europa era în mare parte scufundată sub ape și se afla mai aproape de Ecuator.

Zoltan Csiki-Sava, paleontolog:Primele oase de pe teritoriul României în general care au fost recunoscute ca fiind oase de dinozauri au fost descoperite în această vale, în niște roci care seamănă foarte, foarte mult cu rocile pe care le vedem aici și care practic sunt ca niște casete de comoară, în care găsim fosile, din care extragem fosilele respective. Ele ne ajută în același timp și să înțelegem, să deducem și mediul în care trăiau aceste animale. Oasele găsite în astfel de roci sunt oase ale unor animale care au trăit acolo, care au murit direct acolo, în mediul în care se formau rocile propriu-zise.”

Ce specii de dinozauri au fost descoperite

Au fost mai multe specii descoperite în ultimii ani, atât ierbivore, cât și carnivore. Lucru puțin știut este că mulți dinozauri aveau corpul acoperit cu pene, nu de solzi cum este cazul reptilelor.

Zoltan Csiki-Sava, paleontolog, despre dinozaurul carnivor Balaur bondoc:„În momentul în care am decis că este o specie nouă și că trebuie să-i dăm în nume, pentru că asta este cutuma științificăam încercat să găsim o creatură mitologică autohtonă care să aibă legătură cu reptilele, să aibă legătură cu aspectul acesta de reptilă al dinozaurilor. Și singura ființă la care ne-am putut gândi până la urmă a fost balaurul.”

Reporter: Aceasta este dimensiunea lor naturală normală? Dacă am fi călătorit în timp acum peste 65 de milioane de ani și îl întâlneam în natură, așa arăta?

Zoltan Csiki-Sava, paleontolog: „Da, noi am încercat să îl reconstituim fidel în momentul în care am lucrat cu paleo-artiștii care au făcut efectiv reconstituirea lui Balaur. Am lucrat cât se poate de atent în așa fel încât să reconstituim corect proporțiile și dimensiunea animalului respectiv. Cum se poate vedea. e puțin mai mare decât un vultur american. Nu putea însă să zboară.”

Contemporan cu Balaurul era un alt dinozaur, ierbivor, pe care paleontologii l-au denumit Zalmoxes.

Zoltan Csiki-Sava, paleontolog: „Am ales acest nume tocmai pentru a face, tot așa, referire la contextul geografic în care s-a făcut descoperirea. De data aceasta avem însă de-a face cu o reducere a taliei, pentru că rudele lui Zalmoxes au trăit și pe alte insule ale Europei din acel moment, inclusiv în Franța, de exemplu, sau în Spania, și acele animale erau de aproximativ două ori mai mari. Dimensiunea pe care o vedem aici este dimensiunea pe care am fi văzut-o acum 70 de milioane de ani. Deci practic era un dinozaur, unul dintre dinozaurii care trăiau în Țara Hațegului, puțin mai mic decât un om.”

Fosilele recent descoperite vor fi analizate în perioada următoare la laboratorul de specialitate din Budapesta și ulterior aduse la București pentru depozitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE