România avansează lent spre egalitatea de gen, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene. După 14 ani în care indicele egalității de gen a crescut continuu, din 2019 România face pași înapoi și rămâne, astfel, mult sub media europeană.
Potrivit Comisiei Europene, doar una din cinci românce a absolvit studii universitare. Este cea mai mică rată din întreaga Uniune.
Două treimi dintre femeile din România mărturisesc faptul că sunt singurele responsabile de treburile casnice, în timp ce doar 14% dintre bărbați spun același lucru, potrivit celui mai recent index despre egalitatea de gen. Româncele nu simt că au șanse egale nici la locul de muncă.
Femeie: Mai ales dacă îți cauți un job, bărbații au prioritate, au salariu mai mare. Noi venind din, spre exemplu, din județul Harghita, iar acolo femeile nu prea lucrează. Stau acasă cu copiii.
România se clasează pe penultimul loc în UE, în ceea ce privește indicele egalității de gen. Cel mai recent raport al Institutului European pentru Egalitatea de Gen subliniază necesitatea eforturilor continue pentru promovarea egalității de gen în România, în special în domenii precum salarizarea, reprezentarea în procesul decizional și accesul la serviciile de sănătate.
Raportul remarcă totuși progrese lente, în special în ceea ce privește numărul tot mai mare al femeilor care au servicii în România în ultimii ani.
7 femei din 10 au un serviciu în România
Însă, potrivit Eurostat, femeile angajate la noi în țară au câștigat în medie 97 EUR0 pentru fiecare 100 de euro câștigați de un angajat bărbat în 2020.
Virginia Oțel, co-președinte Global Professional Women’s Network: În România, doar 13% sunt femei din consiliile de administrație sau supraveghere ale marilor companii listate la bursa de valori București, iar 33% dintre companiile listate nu au nici măcar o femeie în consiliile de administrație.
Nicio țară din Uniunea Europeană nu a atins scorul maxim în raportul egalității de gen al Institutului European din 2022.
Helena Dalli, Comisar european pentru egalitate: Mă preocupă faptul că avem nevoie de încă 100 de ani pentru ca Uniunea Europeană să realizeze egalitatea de gen. Odată ce avem o masă critică de femei în poziții de luare a deciziilor, odată ce acele fete vor avea modele la care să se uite și să spună ok, pot fi ministru de Interne, pot deveni parlamentar, asta va începe apoi să schimbe societatea.
Tânăra generație este, totuși, încrezătoare în viitor.
Maria are 23 de ani și studiază arhitectura. Deși va avea o profesie asociată în general cu bărbații, este optimistă în privința șanselor ei de a reuși să se impună în meserie.
Maria, studentă arhitectură: Nu am nicio temere că va fi greu pentru mine, am încredere în mine și știu ce pot face.
Suedia, Danemarca și Olanda stau cel mai bine în privința egalității de gen, în timp ce Grecia, România și Ungaria se clasează pe ultimele locuri.
România nu excelează nici la capitolul reprezentării femeii în politică. În urma alegerilor din 2020, femeile dețin unul din 5 mandate, în Parlament. Potrivit unui studiu realizat de Expert Forum, este un procent mai mic decât în anii `80, când numărul femeilor din Marea Adunare Națională era de 30%.