Studenții în anul patru, de la Facultatea de Agricultură din Iași, învață despre agricultura viitorului. Disciplina "agricultura de precizie" a fost introdusă în program acum doi ani, fiind prima facultate din țară care familiarizează studenții cu astfel de tehnologii. Folosirea dronelor în agricultură are mai multe avantaje, spun specialiștii printre care reducerea forței de muncă, economie de pesticide, sau intervenția asupra unei culturi, chiar și când terenul nu o permite.
Tinerii din imagini sunt studenți la Facultatea de Agricultură din Iași. În anul patru învață să folosească tehnologia în agricultură.
Sebastian Agavriloaei, student la Facultatea de Agricultură, USV: ”Probabil, multă lume este deja familiarizată cu acele drone de jucărie, dar, uite, că au fost implementate și în agricultura de precizie și au numeroase avantaje. Este o dronă cu o cameră multispectrală cu ajutorul căreia cartografiem solele, monitorizăm în timp real tot parcursul de vegetație al culturilor.”
Avantajele folosirii dronelor în agricultură
Altfel, cartografierea se face ușor, în condițiile în care forța de muncă este greu de găsit, spun cei in domeniu. Folosirea dronelor în agricultură are mai multe avantaje.
Vlad Arsenoaia, Facultatea de Agricultură, USV Iași: ”Ele pot fi echipate și cu senzori de teledetecție a buruienilor, de exemplu, și atunci aplicăm substanță chimică acolo unde este nevoie. Prin urmare se realizează o economie de pesticide care nu sunt tocmai ieftine.”
Sergiu Constantin, student la Facultatea de Agricultură, USV Iași: ”Acestea sunt elicile cu un motor acționat electric, rezervorul pentru apă și substanțe chimice. Cel mai important avantaj e de a intra în câmp atunci când terenul este impracticabil din punct de vedere terestru și o altă modalitate în care am folosit-o, atunci când polenizarea culturilor este deficitară, cu ajutorul elicelor putem face o polenizare mai bună și uniformă.”
Agricultura de precizie este o disciplină introdusă recent în programa studenților, tocmai din dorința de a ține pasul cu evoluția tehnicii în acest domeniu. Studenții învață cum să folosească drone, GPS uri pentru utilaje, dar și aplicații prin care terenul poate fi văzut de oriunde pe o tabletă sau un laptop.
Sabina Bujor, studentă la Facultatea de Agricultură, USV Iași: ”Aici avem cele de temperatură și umiditate, avem aici diferite măsurători, putem avea chiar și o măsurătoare 3D. Ajută foarte mult în ceea ce privește să vedem starea culturii. Putem amplasa chiar și utilajele noastre. Putem vedea solele, putem vedea parcelele. Este tehnologia viitorului.”
O dronă cu o capacitate de 50 de litri poate costa aproximativ 15 mii de euro.