Agricultura viitorului se face cu tehnologie de ultimă generație. Tot mai multe unelte de ultimă generație înlocuiesc munca a zeci de agricultori și îi ajută pe fermieri să-și cultive pământurile mai eficient. Spre exemplu, dronele sunt cele care revoluționează agricultura și aduc tehnologia față în față cu pământul.
O dronă electrică i-ar putea ajuta pe fermieri, în viitorul apropiat, să-și ude pământul mai eficient. Invenția aparține cercetătorilor din cadrul Institutului de cercetare și Dezvoltare pentru Mașini.
Vasilica Ștefan, cercetatoare: "Este o dronă care realizează tratamente fitosanitare sau fertilizează solul cu fertilizant lichid. Avem un rezervor de 66 de litri și cu o pompa care dirijează fluidul în acest circuit. Are șase duze și funcționează de la unu până la cinci metri."
Un alt tip de “zburătoare electrice” utilizează laserul pentru scanarea solului, iar precizia este una dintre caracteristici. Are o autonomie de 70 minute, timp în care realizează mai multe procese.
Horațiu Nica, inginer: ”Inovația ar fi reducerea timpului și a materialelor folosite pe terenurile Agricole. Zboară peste teren îl analizează, împreună cu inginerul agronom stabilesc exact care sunt zonele cu probleme după care o a doua dronă un pic mai mare vine și stropește acele zone cu probleme.“
Profesorii care instruiesc viitori specialiști în domeniu spun că aceștia sunt pregătiți să folosească noile tehnologii. Mai mult, aceștia sunt vânați de companii încă de pe băncile școlii și le asigură, astfel, un loc de muncă imediat după absolvire.
Edmond Maican, prof. dr inginer în cadrul UPB: ”Absolvenții noștri sunt foarte bine pregătiți pe zona respectivă, noi am introdus o specializare nouă se numește mecatronica sistemelor biotehnice, care vine în întâmpinarea acestei cerințe noi. Ei trebuie să știe cei care vor ști să proiecteze, sa exploateza și să întrețină astfel de soluții robotice care nu sunt simple deloc. “
Agricultura avansează foarte rapid în direcția automatizării, iar viitori specialiști în domeniu trebuie să se pregătească deja să folosească și inteligența artificială în domeniu. Noile tehnologii din agricultură pot fi descoperite la Târgul Educațional Poli BioFest care are loc până pe 13 mai.