Un uragan puternic face ravagii în insulele Caraibe. După ce a provocat șapte decese și pagube semnificative în sud-estul arhipelagului, acum uraganul Beryl a ajuns în Jamaica.
Specialiștii spun că uraganul neobișnuit de timpuriu a atins, la un moment dat, nivelul cinci. Forța cu care a lovit este o consecință a încălzirii globale.
Oamenii au fost sfătuiți să stea la adăpost
Autoritățile din Jamaica i-au avertizat pe oameni să stea la adăpost, iar în zonele predispuse la inundații și alunecări de teren a fost emis ordin de evacuare. Autoritățile au pregătit 900 de locuri de cazare pentru oamenii străzii sau cei expuși pericolului.
Înainte de a ajunge în Jamaica, uraganul Beryl a făcut prăpăd în sud-estul Mării Caraibelor. Vântul a bătut și cu 270 de kilometri pe oră. Pe o insulă din arhipelagul Grenadines, Union Island, 90% dintre locuinţe au fost grav avariate sau chiar distruse. Iar într-un port din Barbados, multe dintre ambarcațiuni s-au scufundat. Oamenii, care trăiesc din pescuit și turism, sunt disperați.
Locuitor: Eu nu am mai văzut așa ceva, nu am mai văzut un uragan de o a asemenea amploare. Nu cred că cineva ar vrea să treacă printr-o astfel de experiență.
27 de bărci sunt sub apă
Locuitor: Va dura, pentru că multe ambarcațiuni sunt avariate, iar unele s-au scufundat și trebuie ridicate la suprafață. Acum, cred că 27 de bărci sunt sub apă.
Potrivit meteorologilor, uraganul se îndreaptă spre coasta Golfului Mexic și ar putea lovi stațiunea Cancun în acest weekend. Avertizarea i-a luat prin surprindere pe turiști.
Turist: Nu am știut nimic despre această avertizare, am aflat după ce am cumpărat biletele de avion. Așa că acum suntem un pic expuși (pericolului n.r.). Nu am văzut niciodată un uragan, în Franța avem doar cicloane sau ceva asemănător. Nu știu cum vom reacționa. Am încercat să ne facem provizii.
Temperaturile în Atlanticul de Nord au crescut la un nivel record
Schimbările climatice au contribuit la formarea timpurie a uraganului Beryl, spun oamenii de știință. Temperaturile în Atlanticul de Nord au crescut la un nivel record. Iar cu cât temperatura apei este mai mare, cu atât sporesc și vaporii degajați în atmosferă, iar uraganul capătă forță, explică specialiștii.